Mladá česká moslimka prehovorila. Na moslimov sa vraj v Česku útočí, ale často sa o tom nehovorí…

    0
    Korán, ilustračná snímka. Zdroj: pexels.com

    „Som vnútorne vyrovnaná s tou vierou a som spokojná aj hrdá, ale svoju hrdosť nedávam veľmi najavo, pretože niekedy tá hrdosť môže… Tá hranica medzi hrdosťou a pohŕdaním je iná u ľudí,“ poznamenala Ghalebová na úvod k svojej viere. Mladá študentka je z Jemenu, v Česku vyrastá od piatich rokov. Odmalička ju k viere vychovávali rodičia.

    „Počas mojej puberty som narazila na mnoho vecí, ktoré som nechápala,“ povedala Ghalebová, ktorá podľa svojich slov často premýšľala nad šatkou. „A potom som došla k osobnému vnútornému presvedčeniu, že tú šatku by som mohla nosiť, a stala sa symbolom mojej identity a slobody,“ dodala.

    Pohľady ľudí si podľa svojich slov nevšíma. „Už som si na to zvykla,“ uviedla. „Ako sa začala tá utečenecká kríza v roku 2015, v tom čase som si vypočula niekoľko komentárov na ulici, na sociálnych sieťach atď. Zo začiatku som sa bála, ale potom si na to človek zvykne,“ podotkla s tým, že je zlé, že si na to človek zvykne. „Že si spoločnosť zvykne na to, že keď je to moslim, keď je to cudzinec, keď je to Róm alebo niekto s inou sexuálnou orientáciou, tak že je to normálne na neho útočiť, to je zlé,“ povedala. Podľa jej slov existujú útoky proti moslimom, ktoré sa často nenahlásia alebo sa o nich nehovorí.

    Skritizovala aj politikov, ktorí sa netaja svojimi populistickými názormi, ktoré sú podľa nej neraz aj na hranici zákona. „Tieto názory neohrozujú až tak moslimov alebo mňa ako moslimku, ako to ohrozuje túto spoločnosť,“ poznamenala. „Ľudia začínajú mať taký strach, že sa pokojne vzdajú svojich hodnôt, ako je sloboda a tolerancia. A prestávajú si tie veci vážiť, práve pre strach a pre populizmus,“ dodala. Ako prvú obeť populizmu potom vníma prípad prvého českého teroristu, ktorého odsúdili za to, že spôsobil nehody dvoch osobných vlakov a snažil sa to „hodiť“ na moslimov.

    Video nájdete na webe Info.cz.

    - Reklama -