OBSE: Voľby v Moldavsku boli poznačené podozreniami z kupovania hlasov

    0
    Víťazom nedeľňajších parlamentných volieb v Moldavsku sa so ziskom 31,4 percenta hlasov stala proruská Socialistická strana Moldavska (PSRM) prezidenta Igora Dodona (Autor: TASR)

    Hlasovanie bolo podľa OBSE “poznačené obvineniami z tlaku na verejných zamestnancov” a zo “zneužitia štátnych zdrojov”.

    Vládnucu Demokratickú stranu Moldavska obvinili z “mohutných volebných podvodov” ďalšie dve silné hnutia, promoskovské i proeurópske.

    “Kontrola a vlastníctvo médií politickými činiteľmi obmedzilo rozsah názorov, ktoré boli predložené voličom,” informovali vo svojej správe pozorovatelia OBSE. Voľby sa navyše uskutočnili v rámci nového hlasovacieho systému, o ktorom OBSE uviedla, že “bol prijatý bez inkluzívnych verejných diskusií”.

    Špeciálny koordinátor OBSE George Tsereteli na tlačovej konferencii vysielanej v televíznom prenose zhodnotil, že voľby boli “vo všeobecnosti zorganizované dobre”, uviedla agentúra DPA. Voľby boli “konkurencieschopné a základné práva rešpektované”, povedal koordinátor OBSE, ktorá voľby v krajine monitorovala.

    Víťazom nedeľňajších parlamentných volieb v Moldavsku sa so ziskom 31,4 percenta hlasov stala proruská Socialistická strana Moldavska (PSRM) prezidenta Igora Dodona. Vyplýva to v pondelok z čiastkových výsledkov volieb po spočítaní 98,5 percenta hlasov.

    Na druhom mieste sa umiestnil proeurópsky blok ACUM (Teraz). Hlasovalo zaň 26 percent voličov. Tretia, s 24 percentami, skončila súčasná vládnuca Demokratická strana Moldavska (PDM) na čele s vplyvným lídrom a oligarchom Vladom Plahotniucom.

    Z čiastkových výsledkov vyplýva, že ani jedna z trojice najsilnejších strán nezíska väčšinu potrebnú na samostatné vytvorenie novej vlády a analytici sa tak obávajú obdobia nestability po voľbách.

     

    - Reklama -