Malér: Propagácia EÚ pripomenula Hitlerovu dobu, píše Kechlibar

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    Scheffler zhromaždil 45 autorov, pričom niektoré ich diela sú zverejnené na stránkach Deutsche Welle. Kechlibara zaujala kresba britskej autorky Polly Dunbarovej s názvom Lady Europa and Children. Je na nej žena s modrými vlasmi a šatami, ktorá má pri sebe kopu detí v oblečení s národnými vlajkami. Kechlibarovi sa to však javí ako infantilné umenie. A vníma podobnosť s iným dielom, na ktorom je sliepka so svojimi kuriatkami.

    „Je to pohľadnica z vichistického Francúzska roku 1942. Pomerne známa, na internete koluje už pár rokov, na Reddite som ju prvýkrát videl azda pred tromi rokmi. Na tú len tak nezabudnete. Predsa len naci-kuriatko človek nevidí každý deň, navyše to dosť zaujímavo vypovedá o tom, ako tá Tretia ríša chcela vidieť samu seba,“ poznamenal Kechlibar a vymenoval aj štyri možnosti, ako mohlo k niečomu takému dôjsť.

    Spomína nevinnú náhodu, nevinný plagiát, ale aj cielený plagiát. A tiež trolling par excellence. „Trolling par excellence, na úrovni tých akademikov, ktorí posielali hlúpe texty do feministických časopisov a podarilo sa im to, že časť z nich úspešne prešla. O tomto variante uvažujem hlavne preto, že pod dielom je podpísaná Britka. V takom prípade si už autorka v grantovom systéme podporujúcom to správne umenie najskôr do budúcna ani neškrtne, ale možno to za to stálo,“ dodal.

    Pôvodný text nájdete na webe Kechlibar.net.

     

    - Reklama -