CDU sa Orbánov návrh k migrácii pozdáva, SPD je proti

    0
    Vystúpenie niekdajšieho nemeckého spolkového kancelára Gerharda Schrödera na zjazde sociálnych demokratov. (Autor: SITA)

    “Migrácia bude pre Európu naďalej na vrchole jej agendy. Implementácia schengenských noriem je stále plná nedostatkov a stále chýba spoločný európsky azylový systém,” povedal v nedeľu denníku Die Welt poslanec CDU a predseda výboru Spolkového snemu pre vnútro Armin Schuster.

    Vzhľadom na tieto strategické problémy je rada ministrov vnútra schengenského priestoru “rozumným a správnym návrhom”, myslí si Schuster.

    Orbán navrhol zriadenie rady ministrov vnútra v rozhovore pre nedeľník Welt am Sonntag. Rada by podľa neho mala riešiť problematiku migrácie “ako to robia odborníci”, nie ako k nej pristupujú politici.

    Sociálni demokrati, koaličný partner CDU, však s Orbánovým návrhom nesúhlasia. “Nejde o nič iné, ako vopred zmariť európske riešenia a oslabiť európske inštitúcie,” tvrdí Schusterov kolega v parlamentnom výbore Burkhard Lischka. EÚ podľa neho nepotrebuje nové zákulisné rokovania, ale vôľu dospieť v otázkach európskej azylovej a utečeneckej politiky k udržateľným kompromisom. “To samozrejme s Orbánom nie je možné,” konštatoval Lischka.

     

    - Reklama -