Protieurópske sily chcú ovplyvniť voľby v krajinách Európskej únie, varuje Tusk

    0
    Donald Tusk, predseda Európskej rady (Autor: SITA)

    Predseda Európskej rady Donald Tusk v utorok varoval, že “protieurópske sily” zasahujú do volieb na kontinente po tom, ako ovplyvnili referendum o brexite. “Existujú vonkajšie protieurópske sily, ktoré sa snažia – otvorene či tajne -, ovplyvňovať demokratické voľby Európanov, ako to bolo v prípade brexitu a mnohých volebných kampaní v Európe,” povedal Tusk novinárom v Bruseli. Môže sa to podľa neho týkať aj májových volieb do Európskeho parlamentu.

    “Preto vyzývam všetkých, ktorým záleží na EÚ, aby úzko spolupracovali počas a po európskych voľbách. Nedovoľme politickým stranám financovaným vonkajšími silami nepriateľskými voči Európe, aby rozhodovali o kľúčových prioritách pre EÚ a o novom vedení európskych inštitúcií,” povedal šéf Európskej rady.

    Podporil tiež výzvu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na európsku obnovu. “Nemôžeme čakať na obnovu Európy – obnova Európy sa musí začať teraz,” dodal Tusk. Predstavitelia EP koncom minulého týždňa predstavili v poradí už druhú projekciu možných výsledkov eurovolieb, ktoré sa uskutočnia v členských krajinách Európskej únie v dňoch 23.-26. mája. Aj druhý prieskum vo voľbách favorizuje tradičné strany – európskych ľudovcov, socialistov a liberálnych demokratov. Podľa agentúry AFP, odvolávajúcej sa na prieskumy, by však mali zaznamenať zisky aj euroskeptickí populisti.

    - Reklama -