Nech zhorí v pekle, kat ľudí a vrah žien a detí! V Moskve si pripomenuli výročie Stalinovej smrti

    0
    Podporovatelia komunistickej strany držia červené zástavy a portrét sovietskeho vodcu Josifa Stalina pred jeho hrobom pri príležitosti 66. výročia Stalinovej smrti v Moskve v utorok 5. marca 2019. (Autor: TASR)

    Aktivisti hádzali na Stalinov hrob pri kremeľských hradbách zlomené karafiáty a vykrikovali: “Nech zhorí v pekle, kat ľudí a vrah žien a detí!” Polícia oboch mužov zadržala, ale ešte počas dneška ich prepustila na slobodu. Podujatie k výročiu Stalinovej smrti organizovala komunistická strana. Pietne zhromaždenie sa koná vždy 5. marca pri Stalinovom hrobe pri kremeľských hradbách.

    Niekoľko desiatok metrov od tohto miesta sa v utorok zišlo aj niekoľko starších ľudí, ktorí žiadali, aby ruský prezident Vladimir Putin skoncoval s glorifikáciou Stalina v Rusku. Mnohí účastníci tohto zhromaždenia pre RFE/RL uviedli, že ich rodičia boli počas Stalinovej éry väznení alebo zavraždení.

    Stalin zomrel 5. marca 1953 vo veku 74 rokov. V rokoch 1937 – 1938, počas tzv. veľkého teroru – veľkých čistiek považovaných za najmasovejšie stalinské represie -, v Sovietskom zväze popravili alebo do pracovných táborov na Sibíri či v Kazachstane poslali milióny ľudí.

    Počas druhej svetovej vojny boli zasa do Strednej Ázie deportovaní príslušníci mnohých menších etnických skupín, vrátane starých ľudí, žien a detí. Došlo k tomu na základe podozrení, že spolupracovali s nacistickým Nemeckom. Historici a kritici Kremľa tvrdia, že za Putinovej vlády sa ruské vedenie snaží bagatelizovať zločiny spáchané stalinistickým režimom a usiluje sa vykresľovať Stalina ako úspešného manažéra a veľkého vodcu.

    - Reklama -