Nemecko povolalo veľvyslanca z Venezuely na konzultácie

    0
    Na archívnej snímke z 29. augusta 2018 je nemecký veľvyslanec vo Venezuele Daniel Kriener. (Autor: TASR)

    Maas sa tiež vyjadril, že nemecká vláda rozhodnutie o vykázaní Krienera “vzala na vedomie”, informovala tlačová agentúra DPA. Podľa ministra ide o nepochopiteľný krok, ktorý zhoršuje situáciu a neprispieva k zmierneniu napätia.

    “Naša, európska podpora (vodcu venezuelskej opozície) Juana Guaidóa je nezlomná. Veľvyslanec Kriener vykonáva v Caracase vynikajúcu prácu, a to práve aj v posledných dňoch,” reagoval Maas.

    Madurova vláda vyhlásila Krienera za neželanú osobu s odôvodnením, že sa vmiešaval do vnútorných záležitostí Venezuely. “Venezuela považuje za neprijateľné, aby sa nejaký zahraničný diplomat správal na jej území skôr ako politický vodca, v súlade so sprisahaneckou agendou extrémistických sektorov venezuelskej opozície,” uviedlo venezuelské ministerstvo zahraničných vecí.

    Kriener, pôsobiaci v Caracase iba od minulého roka, sa v pondelok nachádzal v skupine diplomatov z Európy, Latinskej Ameriky a Spojených štátov, čakajúcich na caracaskom letisku predsedu venezuelského parlamentu Guaidóa, ktorý v januári označil opätovné zvolenie Madura v prezidentských voľbách za nezákonné a sám sa vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny. Prítomnosť zahraničných diplomatov na letisku mala zjavne zabrániť tomu, aby Guaidóa po návrate zo zahraničnej cesty zatkli.

    Guaidó vykázanie veľvyslanca Nemecka odsúdil v rámci prejavu na pôde parlamentu, kde opísal tento krok ako “zastrašovanie dôležitej európskej krajiny, ktorá poskytuje Venezuele humanitárnu pomoc”. Vyjadril tiež presvedčenie, že Maduro ho (Guaidóa) od návratu zo zahraničia prakticky ignoruje v nádeji, že jeho politický vplyv časom zoslabne, informovala agentúra AP.

     

    - Reklama -