Estónsko: Líderka reformistov začala rokovať o vytvorení veľkej koalície

    0
    Opozičná Estónska reformná strana, Kaja Kallas (Autor: TASR)

    Podľa vyhlásenia Kallasovej, ktorá môže obsadiť premiérske kreslo ako prvá žena v dejinách Estónska, sa reformisti uzniesli, že s Ratasovými centristami by dokázali vytvoriť stabilnú vládu. Ratas prostredníctvom siete Facebook oznámil, že vedenie EK zaujme stanovisko až po rokovaní vo večerných hodinách.

    ER a EK sú tradičné estónske strany a spoločne by mali v parlamentne spoľahlivú väčšinu v podobe 60 zo 101 kresiel. Kallasová, 41-ročná právnička a bývalá europoslankyňa, identifikovala ako problémové body v koaličných rokovaniach otázky zdaňovania, občianstva a vzdelávania. Ratasova EK presadzuje systém tzv. progresívneho zdaňovania, ako aj ponechanie výučby na školách v ruskom jazyku, čo liberáli nepodporujú.

    Opozičná ER zvíťazila v nedeľňajších voľbách so ziskom 28,8 percenta odovzdaných hlasov, čo jej zabezpečilo 34 zo 101 kresiel v novom parlamente. Vládnuca EK sa umiestnila na druhej priečke so ziskom 23 percent hlasov, resp. 26 kresiel. Treťou v poradí je pravicovo-populistická a euroskeptická Estónska konzervatívna ľudová strana (EKRE).

    V nevýraznej predvolebnej kampani dominovali hospodárske a sociálnopolitické témy, ako sú dane a verejné výdavky, no tiež rozdiely medzi vidiekom a mestami i napätie okolo školského vzdelávania v ruštine pre ruskú menšinu, ktorá tvorí približne štvrtinu z 1,3 milióna obyvateľov krajiny.

     

    - Reklama -