Etiópia vyhlásila štátny smútok za 157 obetí leteckého nešťastia

    0
    Príbuzní obetí nehody lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa v nedeľu ráno zrútilo, reagujú na medzinárodnom letisku v Addis Abebe 10. marca 2019. (Autor: TASR)

     

     

    Na palube lietadla boli občania 35 krajín – niektoré z nich už medzičasom potvrdili ich smrť a prípadne aj zverejnili ich totožnosť. Zahynul napríklad Srb Djordje Vdovič, ktorý podľa srbského denníka Večernje Novosti pracoval pre Svetový potravinový program. 

    O život prišiel aj Paolo Dieci, zakladateľ humanitárnej organizácie CISP, ktorá v rámci svojich projektov v Keni, Líbyi a Alžírsku veľmi tesne spolupracovala s Detským fondom OSN (UNICEF). Zahynuli aj traja aktivisti humanitárnej organizácie Africa Tremila, ktorá sídli v talianskom meste Bergamo.

    Pri leteckom nešťastí zomrel zrejme aj známy kenský futbalový funkcionár Hussein Swaleh. O život prišli aj traja rakúski lekári, ktorí cestovali do Zanzibaru na pracovnú cestu. Pokiaľ ide o obete zo SR, o život prišli manželka, dcéra a syn poslanca Národnej rady SR Antona Hrnka a charitatívna pracovníčka a projektová manažérka Danica Olexová. 

    Príčina havárie lietadla Boeing 737-8 MAX zatiaľ nie je známa. Letecká spoločnosť Ethiopian Airlines uviedla, že etiópske úrady, výrobca lietadla – spoločnosť Boeing – a ďalšie inštitúcie budú spolupracovať pri vyšetrovaní príčin nešťastia. Letecká spoločnosť súčasne informovala, že kontaktovala pozostalých po všetkých 157 obetiach. Telesné pozostatky obetí im úrady vydajú hneď po identifikácii, uviedla agentúra AP.

    Ethiopian Airlines v nedeľu popoludní vyhlásili, že časť cestujúcich na palube lietadla tvorili delegáti veľkej environmentálnej konferencie OSN zvolanej do Nairobi v Keni. Konferencia sa začne v pondelok.

    - Reklama -