FOTO O život prišli štyria Slováci, vrátane rodiny Antona Hrnka! Pri obrovskom leteckom nešťastí v Afrike nikto neprežil

    0
    Záchranári odnášajú zabalené telá obetí z miesta nehody lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa v nedeľu ráno zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, pri meste Bishoftu, 50 km južne od Addis Abeby 10. marca 2019. (Autor: TASR)

     

     

    Na palube lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa v nedeľu ráno zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, boli cestujúci 35 národností vrátane 32 Keňanov a 17 Etiópčanov. 

    Zahynuli štyria Slováci

    Stroj vzlietol z Addis Abeby o 06.38 h SEČ, havaroval niekoľko minút po štarte a neprežil to ani jeden z ľudí nachádzajúcich sa na palube, spresnila etiópska mediálna spoločnosť FBC s odvolaním sa na oznámenie aerolínií.

    Ich zástupcovia sa momentálne nachádzajú na mieste pádu lietadla. Pre príbuzných cestujúcich na palube lietadla bola zriadená informačná telefonická linka.

    Letecká spoločnosť Ethiopian Airlines v nedeľu zverejnila zoznam krajín a počet cestujúcich z nich na palube havarovaného lietadla Boeing 737 Max-8. Zo zoznamu zverejneného na sociálnej sieti Twitter vyplýva, že na palube boli aj štyria Slováci. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky v tejto súvislosti vydalo vyhlásenie, v ktorom  vyjadrilo sústrasť všetkým pozostalým po obetiach tohto nešťastia, pri ktorom “podľa oficiálnych informácií zahynuli (aj) štyria občania Slovenskej republiky”. 

    Poslanec Hrnko prišiel o manželku aj deti

    “Predstavitelia našich diplomatických misií v Etiópii a Keni, ako aj naša diplomatická služba v Bratislave pristupujú k tejto tragédii s plným nasadením a v súlade s konzulárnou praxou,” uvádza sa vo vyhlásení MZVaEZ SR. Tlačový odbor ministerstva oznámil, že “z úcty k obetiam a z dôvodu ochrany osobných údajov bližšie informácie” nemôže poskytnúť.

    Podpredseda SNS Anton Hrnko na sociálnej sieti potvrdil, že v lietadli zahynuli jeho najbližší. “Moja drahá manželka Blanka, syn Martin a dcéra Michala zahynuli,” napísal zdrvený politik. Štvrtou slovenskou obeťou nedeľnej havárie etiópskeho lietadla je charitatívna pracovníčka a projektová manažérka Danica Olexová. Informuje o tom Dobrá novina, stránka projektu eRko – Hnutia kresťanských spoločenstiev detí. “S bolesťou sme sa v nedeľu dozvedeli, že na palube havarovaného lietadla bola aj naša kolegyňa, rozvojová pracovníčka Danica Olexová, ktorá cestovala na návštevu projektov v Keni,” napísali jej spolupracovníci na sociálnej sieti.

    Najviac obetí pochádza z Kene, Kanady, Etiópie, Talianska, Číny a USA

    Medzi cestujúcimi lietadla spoločnosti Ethiopian Airline boli aj delegáti veľkej environmentálnej konferencie OSN zvolanej do Nairobi v Keni.Najvyšší počet obetí – 32 – podľa zverejneného zoznamu pochádzal z Kene. O život prišlo aj 18 Kanaďanov a deväť Etiópčanov. Po osem obetí pochádzalo z Talianska, Číny a USA, informoval generálny riaditeľ leteckej Tewolde Gebremariam na tlačovej konferencii v Addis Abebe. Dodal, že Británia a Francúzsko mali na palube lietadla po sedem občanov, Egypt šiestich, Holandsko piatich a India štyroch.

    Štyri osoby cestovali na pasy OSN. Z bilancie zverejnenej britskou BBC vyplýva, že zahynuli aj traja Rusi, dvaja Maročania a dvaja Izraelčania. O život prišiel aj jeden občan Belgicka. Po jednom občanovi pri havárii stratili aj Uganda, Jemen, Sudán, Togo, Mozambik a Nórsko. Španielske ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že na zozname cestujúcich boli aj dvaja Španieli.

    Stroj na linke do Nairobi v Keni havaroval šesť minút po štarte, spresnila etiópska mediálna spoločnosť FBC s odvolaním sa na oznámenie aerolínií. Gebremariam informoval, že lietadlo Boeing 737-8 MAX bolo nové a leteckej spoločnosti ho výrobca dodal v polovici novembra minulého roku. Naposledy prešiel technickou kontrolou 4. februára. Nalietaných mal len 1200 hodín. Pilot bol skúsený, v leteckej spoločnosti pracoval od roku 2010.

    - Reklama -