Ravasz: Využívanie pomocných profesií zlepšuje komunikáciu s Rómami

    0
    Ábel Ravasz (Autor: TASR)

    V obciach a mestách, ktoré dlhodobo využívajú služby pomocných profesií, sú výsledky jednoznačné. Dochádza k zlepšeniu komunikácie medzi marginalizovanou rómskou komunitou a samosprávami. Pre TASR to uviedol splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz.

    “Zvyšuje sa zamestnanosť a deti majú lepšie výsledky v školách. Toto sa v obciach bez pomocných profesií nedeje,” konštatoval. Splnomocnenec priblížil, že ide o pomocné profesie v rámci projektov terénnej sociálnej práce, v komunitných centrách, o zdravotných osvetárov, asistentov v škole a škôlke a miestne občianske poriadkové služby. “Vyšší počet ľudí v pomocných profesiách je potrebný preto, lebo tieto projekty sú zamerané na pomoc pomerne početnej skupine klientov z marginalizovaných rómskych komunít v stovkách obcí,” uviedol s tým, že pomocné profesie sú základ úspechu.

    Vláda vzala v stredu (13.3.) na vedomie informatívny materiál Správa o udržateľnosti pomocných profesií a krokoch k jej zvýšeniu, obzvlášť v nadväznosti na projekty končiace v roku 2019 z dielne Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. 

    Konštatuje sa v ňom, že druhé fázy šiestich národných projektov, ktoré sa venujú pomocným profesiám, sú v štádiu prípravy. „Najväčšou výzvou je fakt, že tieto projekty sú financované z eurofondov. V roku 2019 majú tieto projekty prejsť do ich druhej fázy, čo je administratívne náročná úloha,” uviedol splnomocnenec Ravasz. Projekty sú z programového obdobia 2014 až 2020 a celkový objem nenávratných finančných prostriedkov v nich je vyše 130 miliónov eur.

    - Reklama -