Čierne skrinky zo zrúteného etiópskeho lietadla odoslali do Francúzska

    0
    Trosky lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe 10. marca 2019. (Autor: TASR)

    “Etiópska delegácia pod vedením Úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd (AIB) letecky poslala záznamník letových údajov a záznamník hlasov z kokpitu do Francúzska, do Paríža na preskúmanie,” napísali aerolínie na Twitteri. 

    Pri páde Boeingu 737 MAX 8, ku ktorému došlo v nedeľu ráno šesť minút po štarte z etiópskej metropoly Addis Abeba, zahynulo všetkých 157 ľudí na palube – vrátane štyroch Slovákov.  Prezident USA Donald Trump vydal v stredu mimoriadne nariadenie s okamžitou platnosťou, ktorým pozastavil lety všetkých lietadiel typu Boeing 737 MAX 8 a MAX 9. Nasledoval príklad mnohých krajín, ktoré už lety týchto typov boeingov pozastavili dovtedy, kým nebude vypracované hodnotenie ich bezpečnosti.

    Americká spoločnosť Boeing vydala v stredu vyhlásenie, že súhlasí s nariadením prezidenta Trumpa a podporuje dočasné uzemnenie týchto lietadiel.  Ten istý model boeingu indonézskej nízkonákladovej spoločnosti Lion Air sa zrútil vlani v októbri do Jávskeho mora, pričom zahynulo všetkých 189 ľudí na palube.

    - Reklama -