Taliansko odmieta prijať ďalšiu loď s migrantmi. Prístavy boli a sú zatvorené, odkazuje Salvini

    0
    Matteo Salvini (Autor: TASR)

    Pri talianskom ostrove Lampedusa dostalo v utorok z dôvodu zlého počasia povolenie zakotviť plavidlo Mare Jonio neziskovej iniciatívy Mediterranea Saving Humans. Na palube má 49 migrantov, ktorých posádka zachránila v pondelok po potopení ich gumeného člnu približne 40 námorných míľ (78 kilometrov) od pobrežia Líbye, uviedli talianske médiá.

    Loď po zakotvení prehľadala polícia. Taliansky aktivista Luca Casarini v mene posádky informoval, že medzi migrantmi je aj 12 neplnoletých osôb, z ktorých jedna zrejme trpí zápalom pľúc. Úrady napriek tomu nepovolili jej leteckú evakuáciu. Starosta Lampedusy Salvatore Martello zdôraznil, že je pripravený prijať migrantov. “Mare Jonio je talianska loď, náš prístav je otvorený,” povedal.

    Taliansky minister vnútra Matteo Salvini však trvá na tom, že ani táto loď nedostane povolenie na zakotvenie v talianskom prístave. “Prístavy boli a sú zatvorené,” uviedol Salvini podľa agentúry DPA v pondelok večer na Twitteri. “Toto nie je záchranná operácia, ale akcia na podporu nelegálnej migrácie,” povedal Salvini v utorok pre televíziu SkyTg24. Kritizoval aj skutočnosť, že na palube lode sú “radikálni ľavičiari” známi polícii, ako napríklad Casarini.

    Salvini ministerstvo v tejto súvislosti zverejnilo smernicu pre humanitárne organizácie týkajúcu sa záchrany ľudí na mori. Okrem iného sa v nej konštatuje, že každý, kto zachraňuje migrantov mimo talianskych vôd bez toho, aby záchrannú operáciu koordinoval s talianskymi orgánnmi a následne s nimi smeruje do prístavu v Taliansku, narušuje bezpečnosť štátu.

    Mare Jonio je v súčasnosti jedinou súkromnou loďou, operujúcou v Stredozemnom mori. Ostatné sú buď v oprave, menia svoju posádku alebo sú blokované pre právne prekážky.

    - Reklama -