Mimoriadne kontroly poľského mäsa sa v Česku zatiaľ nekončia

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Podľa ministra poľnohospodárstva Miroslava Tomana sa však stále čaká na písomnú záruku z Poľska, že krajina skutočne prijala všetky prisľúbené opatrenia. Preto sa kontroly mäsa zatiaľ nerušia, uviedol server novinky.cz.

    “Musím potvrdiť, že mimoriadne veterinárne opatrenia sa v tejto chvíli nekončia, pretože z poľskej strany nemáme žiadne informácie. Čakáme, až nám poľský minister pošle zoznam opatrení, ku ktorým sa zaviazal. Až na ich základe môžeme začať s rušením mimoriadnych veterinárnych kontrol,” povedal Toman v pondelok ráno pre Český rozhlas Rádiožurnál.

    Ako dodal, dohoda je taká, že Poľsko bude Českú republiku a Európsku komisiu písomne informovať, ako splnilo svoj záväzok, ktorý potvrdilo listom v predchádzajúcich týždňoch. “Ak bude splnený a ak všetko bude podľa dohody, začneme s rušením mimoriadnych opatrení. Predpokladám, že túto informáciu počas dnešného dňa dostaneme,” uviedol Toman. 

    Podľa ministra ide najmä o dodržanie sľubu, že Poľsko pošle výsledky kontrol z tamojších bitúnkov, potvrdenie o zavedení opatrenia, že veterinárny dozor nebude delegovaný na súkromných veterinárov, či o splnenie záväzku ohľadne registračných opatrení. Kontroly bitúnkov sa v Poľsku mali skončiť do pondelka.

    Na zrušenie plošných kontrol mäsa vyzvala Európska komisia Českú republiku koncom februára. Kontroly platia od 20. februára. Česko ich zaviedlo po náleze salmonely v približne 700-kilogramovej zásielke hovädzieho z Poľska a predchádzajúcich nedostatočných informáciách o dovoze mäsa z bitúnku v Mazovskom vojvodstve, kde sa zabíjali choré kravy. Neskôr sa našla salmonela v hydinovom mäse z Poľska.

     

    - Reklama -