Fico po zastropovaní dôchodkového veku: Musím poďakovať aj poslancom ĽSNS

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    „Musím poďakovať aj poslancom ĽSNS, poslancom Mosta, ktorí sa pridali, Sme rodina a ďalším. Hlasovanie dokázalo, že sa dá pripraviť kvalitný zákon, ktorý bude mať širokú podporu,“ ocenil na tlačovej konferencii predseda Smeru. Zároveň skritizoval OĽaNO, ktoré si kládlo rôzne podmienky a „nakoniec otočilo o 180 stupňov“.

    Fico uviedol, že zákon má „obrovský význam“, lebo zakotvuje tri základné veci, z ktorých dve zostali nepovšimnuté. „Zaviedli sme inštitút minimálnej mzdy. Zamestnanec tak nemôže pracovať za mzdu nižší plat, ako je minimálna mzda, čo ma nesmierne teší napriek rôznym neoliberálnym názorom.“

    Druhý významný počin je podľa Fica, že do ústavy sa dostali všetky tri piliere dôchodkového zabezpečenia.

    Tretí, najdôležitejší význam schváleného zákona podľa Fica je zakotvenie dôchodkového stropu na 64 rokov. „Ak by sme súčasný platný automat zvyšovanie veku odchodu do dôchodku nechali, vek odchodu by sa nám výrazne zvyšoval. Niektoré dnešné deti by šli do dôchodku napríklad v 72. roku veku,“ skonštatoval.

    Fico poďakoval odborárom za výraznú podporu, ktorí boli v prípade neschválenia odhodlaní „ísť do referenda“.

    Pri stanovení veku 64 rokov vychádzal Smer zo skúsenosti okolitých krajín a z toho, že „je typický pre viaceré krajiny ako Maďarsko, Česko…“. „Je to veľká vec, čo sa nám podarila,“ dodal na záver Robert Fico.

    - Reklama -