Danko: Cieľom je diskusia, ako dostať pod kontrolu priebeh volieb v online priestore

    0
    Na snímke predseda NR SR Andrej Danko počas tlačovej konferencie po prijatí zápisnice z prezidentských volieb 1. apríla 2019 v Bratislave. (Autor: TASR)

    Podľa E. Baránya pokojný a regulárny priebeh volieb pripomenul vyspelosť našej spoločnosti, keď ľudia využili právo demokracie a šli voliť. Zároveň skonštatoval, že dnes máme aj iný, virtuálny svet, kde sme si nezvykli práve tieto pravidlá slušnosti dodržiavať. „Možno aj preto, že virtuálny svet je aj anonymný,“ skonštatoval.

    V tejto súvislosti Andrej Danko uviedol, že cieľom dnešného stretnutia nebolo len prebrať zápisnicu, ale aj „otvoriť diskusiu, ako dostať pod kontrolu priebeh volieb z hľadiska digitálneho priestoru“. 

    Cieľom podľa jeho slov je “zodpovedne sa baviť o tomto novom fenoméne”. Danko však priznáva, že bez súčinnosti predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) a ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) sa legislatíva upraviť nedá.

    “Nie všetko vo voľbách je bezchybné. Toto však nie je problém SR, problémom mnohých štátov je, ako dostať pod kontrolu priebeh volieb z hľadiska digitálneho priestoru. Máme niektoré pojmy, ktoré už naše zákony poznajú, otázky kampane, antikampane, ale nemáme žiadne primerané tresty pri porušení týchto pravidiel,” uviedol Danko.

    Ako nastaviť pravidlá priebehu volieb do budúcnosti chce Andrej Danko riešiť za okrúhlym stolom so zástupcami všetkých politických strán či členmi vlády.

    Predseda SNS odpovedal aj na otázku, či je spokojný so ženou-prezidentkou. „Každý musí dať úctu novej prezidentke, voľby sa nekomentujú, voľby sa rešpektujú,“ zopakoval Andrej Danko svoj výrok zo včera.

    Andrej Danko ukončil krátky brífing s tým, že „ho čaká ťažké vyšetrenie“.

    Oficiálnou víťazkou druhého kola prezidentských volieb je Zuzana Čaputová so ziskom 58,4 percenta hlasov. Maroš Šefčovič získal 41,59 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla 41,79 percenta, čo je 1.847.417 voličov. Čaputová sa ujme úradu prezidenta 15. júna.

    Autor: redakcia/TASR

    - Reklama -