Čaputová Zemana zvládne! A ešte jeden odkaz Čechom, ktorý prišiel zo Slovenska

    0
    Slovenská právnička a aktivistka Zuzana Čaputová (Autor: SITA)

    „Jasne sme povedali, že víťazkou je pani Čaputová, pogratulovali sme a tým sme aj povedali, že náš kandidát, ktorého sme podporovali, Maroš Šefčovič, nevyhral… Rešpektujeme výsledky volieb a sme pripravení na aktívnu komunikáciu a debatu s novozvolenou pani prezidentkou Čaputovou,“ poznamenal Blanár. „Chcem ale upozorniť všetkých aj vážených televíznych divákov Českej televízie, že samotná politická situácia na Slovensku je zložitejšia. Nesmieme zabudnúť na to, že 25 percent dostali ultranacionalistické strany, to znamená, teraz sa pripravuje každý na budúcoročné parlamentné voľby, tam sa ukáže pravda,“ uviedol Csáky k výsledkom prezidentských volieb.

    „Každý nový, novozvolený prezident prinesie nový impulz. Ale u nás skúsenosť s končiacim mandátom pána Kisku ukázala, že ten impulz nebol až taký výrazný a predovšetkým v zahraničnej politike, preto sme ponúkali skúseného diplomata, skúseného vysokého politického zástupcu, podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča… Ako som povedal, v našom prípade, my sme pripravení ako najsilnejšia politická strana na Slovensku aktívne komunikovať s pani prezidentkou o všetkých témach,“ podotkol Blanár.

    „Áno, my sme v prvom kole čelili tomu, že veľa antisystémových strán alebo kandidátov, ktorí kandidovali, malo pomerne vysokú podporu… A preto sme radi, že Maroš Šefčovič dokázal postúpiť do druhého kola a tým sme aj jasne ukázali naše orientovanie sa na Európsku úniu, na atlantické štruktúry,“ konštatoval Blanár. „Jej spôsob vyjadrovania sa je veľmi pozoruhodný a myslím si, že ho môžeme hodnotiť pozitívne,“ povedal Csáky.

    Blanár sa potom zmienil aj o migrácii. „Budeme čeliť veľkým výzvam. Viete, že sme mali jednu veľkú tému a to bola napríklad migrácia, kde sme sa rozchádzali s pánom prezidentom Kiskom, ktorý mal iný pohľad, ako sme mali my. A napokon ukázal čas, že ten náš pohľad, ktorý sme prezentovali aj za výraznej pomoci Maroša Šefčoviča ako podpredsedu Európskej komisie, bol správny,“ uviedol Blanár.

    Nasledovalo vystúpenie Matúša Kostolného, ktorý skonštatoval, že zvolenie prezidentky Čaputovej je jasným odkazom vládnucim stranám, okrem iného aj Smeru, že politika, ktorú robia po vražde Jána Kuciaka, nachádza silnú nevôľu u občanov. A čo medzinárodná politika Slovenska, aká bude po tejto voľbe? „Zdá sa, že v zahraničnej politike môžeme hovoriť o kontinuite politiky súčasného prezidenta Andreja Kisku,“ myslí si Kostolný.

    „Zuzana Čaputová už v kampani ukázala, že je pripravená a schopná čeliť razantným útokom, tak celkom by som veril tomu, že to zvládne aj v konfrontácii s vaším pánom prezidentom Zemanom napríklad,“ poznamenal. „Zjavne je česká spoločnosť podobne rozdelená ako slovenská, takže predpokladám, že pre časť spoločnosti je to inšpirácia, dôvod možno aj teda na istý typ závisti, ale asi predpokladám, že takej dobre mienenej závisti. Pre druhú časť spoločnosti je to potvrdenie, že tí Slováci znova urobili nejakú chybu.

    Takže nechcem to zľahčovať ani ja, ale myslím si, že hovoriť o tom, čo by to malo znamenať pre občanov Českej republiky, sa mi zdá nepatričné. A teda zdá sa mi, že víťazstvo Zuzany Čaputovej môže byť inšpiráciou aj pre iné krajiny, že môžu vyhrávať aj tí, ktorí na začiatku vyzerajú ako outsideri, ako politici alebo teda kandidáti s malými skúsenosťami, s podporou malých strán alebo žiadnych strán, s menším rozpočtom peňazí, a že sa to jednoducho dá, ak máte silnú agendu, ak viete, čo chcete presadiť, zmeniť,“ dodal.

    Video nájdete na webe ČT.

     

    - Reklama -