Predstavitelia Kábulu a Talibanu sa stretnú v Dauhe

    0
    Na archívnej snímke z 28. novembra 2018 afganský prezident Ašraf Ghaní (Autor: TASR)

    Zástupcovia afganskej vlády by sa na konci apríla mali v katarskej metropole Dauha stretnúť s delegáciou hnutia Taliban.

    Cieľom stretnutia by mala byť neformálna “výmena názorov”. S odvolaním sa na nedeľňajšie vyhlásenie vyslanca afganského prezidenta pre mierový proces o tom píše agentúra AFP.

    “Delegácia Afganskej islamskej republiky pôjde (do Dauhy), aby si s Talibanom vymenila názory,” vyhlásil Umar Dáudzaj, ktorý pôsobí vo funkcii vyslanca afganského prezidenta Ašrafa Ghaního pre mierový proces.

    Dáudzaj však v tejto súvislosti zdôraznil, že vládna delegácia sa zúčastní iba neformálnej diskusie s Talibanom, pričom nebude prítomná na úrovni oficiálneho tímu vyjednávačov. 

    Nové kolo rokovaní medzi USA a Talibanom by sa malo v Dauhe začať na konci apríla.  

    Spojené štáty začali priame rokovania s Talibanom v júli 2018 s cieľom nájsť mierové riešenie konfliktu v Afganistane, ktorý trvá už 17 rokov a medzičasom sa stal vôbec najdlhšou vojnou v amerických dejinách.

    V poradí šieste kolo rozhovorov americkej delegácie s poprednými predstaviteľmi hnutia Taliban sa začalo v Dauhe 25. februára, pričom trvalo až do 12. marca.

    Taliban dlhodobo odmieta začať priame rokovania s afganskou vládou, ktorú toto islamistické hnutie označuje za bábkový režim.

    - Reklama -