Babiš: Odklad brexitu o jeden rok by bola z pohľadu ČR ideálna doba

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Pred novinármi vysvetli, že videl návrh predsedu Európskej rady Donalda Tuska o ročnom odklade brexitu, do konca marca 2020, čo by podľa neho upokojilo situáciu a Británia by dostala potrebný čas, aby konečne urovnala svoje vnútropolitické veci.

    Na otázku, či nezdieľa obavy, že Briti sa v prípade dlhšieho odkladu brexitu zúčastnia na eurovoľbách a v Európskom parlamente a v inštitúciách EÚ môžu blokovať rôzne rozhodnutia, aj tie o rozpočte, Babiš uviedol, že zatiaľ je stále otázne, či sa Británia do tejto situácie dostane. “Nie je úplne vylúčené, že si to rozmyslia a že nakoniec v Únii zostanú, a ak tam budú naďalej, tak by mali mať rovnaké práva ako doteraz,” dodal.

    Český premiér zopakoval, že pre ČR by bolo najlepšie, keby Británia neodchádzala z Únie. “Máme tam veľké záujmy, je tam veľa našich ľudí, ktorí tam pracujú, máme tam obchodné záujmy, je to veľká krajina. Británia je tradične našim spojencom a po jej odchode to bude stále len o Nemecku a Francúzsku,” opísal situáciu. V tejto súvislosti upozornil, že je potrebné, aby  členské štáty mali silnejšiu pozíciu vo vzťahu k Európskej komisii, aby boli viac zapojené do rôznych finančných záležitostí ako je napríklad aj vyjednávanie obchodných záležitostí so Spojenými štátmi. 

    “Dúfam, že summit nebude zas trvať osem hodín,” uviedol Babiš. Zopakoval, že na pracovnom stole sú tri termíny.

    Britská premiérka Theresa Mayová navrhla 30. jún, hovorí sa o konci roku 2019 a aj o konci marca 2020. Praha nemá s poslednými dvoma návrhmi žiaden problém. Aj keď sú návrhy, že Spojené kráľovstvo by malo ponúknuť nejaké záruky, že počas doby odchádzania nebude škodiť záujmom EÚ ako celku. “Ja osobne nie som pre to, aby Británia mala nejaké obmedzené možnosti a práva. Ani by to zrejme nebolo možné v rámci európskych zmlúv,” zhodnotil situáciu.  

     

    - Reklama -