Maďarsko: Vláda nezmení svoj postoj k Stredoeurópskej univerzite

    0
    Stredoeurópska univerzita (CEU) v Budapešti (Autor: TASR)

    Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság hovorca, ktorý sám študoval na CEU, ale v konečnom dôsledku nedementoval predchádzajúce vyjadrenie vlády. Štátny tajomník úradu vlády Balázs Orbán v utorok označil prípadnú účasť Bavorska na financovaní CEU za krok posilnenia dôvery, pre ktorý je maďarská vláda ochotná v prípade CEU prehodnotiť možnosti vydávania diplomov uznávaných v USA, Nemecku i Maďarsku.

    Rektor CEU Michael Ignatieff v utorok povedal, že CEU má záujem zostať aj naďalej v Budapešti.

    Predseda frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente (EP) a líder EPP v blížiacich sa voľbách do EP Manfred Weber v polovici marca oznámil, že Bavorsko by sa chcelo podieľať na financovaní fungovania niekoľkých katedier CEU v Budapešti.

    Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán 20. marca ubezpečil listom bavorskú vládu, že jeho kabinet nebude namietať proti spolupráci Mníchovskej technickej univerzity s CEU. Premiér poslal tento list deň pred bruselským zasadnutím EPP, ktorá napokon rozhodla o pozastavení členstva Fideszu vo svojich radoch. Jedným z dôvodov tohto kroku bola aj skutočnosť, že maďarská vláda sa snažila znemožniť fungovanie CEU, ktorú založil americký finančník George Soros.

     

    - Reklama -