Odstúpil dlhoročný prezident Sudánu. Umar Bašír je v prezidentskom sídle prísne strážený

    0
    Umar Bašír na archívnej snímke z júna 2015 počas prejavu po tom, ako zložil prezidentský sľub na zasadnutí sudánskeho parlamentu v Chartúme (Autor: TASR)

    Minister výroby a hospodárskych zdrojov v provincii Severný Dárfúr Ádil Mahdžúb Husajn uviedol pre televíznu stanicu al-Hadas so sídlom v Dubaji, že “prebiehajú konzultácie o vytvorení vojenskej rady, ktorá prevezme moc po tom, ako odstúpil prezident Bašír”.

    Sudánske zdroje potvrdili túto správu a pre Reuters uviedli, že Bašír je v prezidentskom sídle “prísne strážený”. Armáda čoskoro vydá vyhlásenie a v hlavnom meste Chartúm boli rozmiestnení vojaci, oznámili štátne médiá. Armáda a bezpečnostné sily nasadili vojakov v okolí ministerstva obrany, ako aj na hlavných cestách a mostoch.

    Tím sudánskych vojakov zároveň vo štvrtok vykonal raziu v kanceláriách skupiny spájanej s Bašírovou vládnucou Stranou Národného kongresu (NCP) v Chartúme, ako aj v úradoch Islamského hnutia – ideologického krídla NCP, dopĺňa tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na svedkov.

    Po oznámení Bašírovho odstúpenia zaplavili ulice sudánskej metropoly desaťtisíce ľudí a zapojili sa do protivládneho protestu pred budovou rezortu obrany.

    - Reklama -