Pompeo počas unikátnej návštevy ocenil návrat krajiny k demokracii

    0
    Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo (vpravo) a paraguajský prezident Mario Abdo Benítez počas stretnutia v Asuncióne 13. apríla 2019 (Autor: TASR)

    Pompeo – prvý šéf americkej diplomacie, ktorý zavítal do Paraguaja od roku 1965 -, vzdal poctu prechodu krajiny k demokracii ako inšpiráciu pre celý región, informovala tlačová agentúra AFP.

    Pompeo pricestoval do paraguajského hlavného mesta Asunción v piatok neskoro večer miestneho času po tom, ako v čilskej metropole Santiago absolvoval rozhovory s tamojším prezidentom Sebastiánom Piňerom, ktoré sa týkali najmä rozvíjajúcich sa vzťahov jeho krajiny s Pekingom.

    V Asuncióne vyzdvihol americký minister podporu Paraguaja pre venezuelského opozičného lídra Juana Guaidóa, za ktorého sa stavajú aj Spojené štáty. Pompeo ocenil tiež úlohu Paraguaja v tzv. limskej skupine pozostávajúcej prevažne z latinskoamerických krajín usilujúcich sa o vyriešenie venezuelskej krízy.

    “Paraguaj je lídrom v obrane demokracie, a (venezuelského prezidenta Nicolása) Madura nazýva pravým menom – tyranom, ktorý zruinoval svoju krajinu,” vyhlásil Pompeo v Asuncióne. Samotný Paraguaj zažil v rokoch 1954-89 diktatúru Alfreda Stroessnera, najdlhšiu v moderných dejinách Južnej Ameriky.

    Pompeo diskutoval s Abdom Benítezom aj o záväzkoch Paraguaja bojovať proti terorizmu, pašovaniu drog a medzinárodnému zločinu v regióne známom ako trojhraničné územie, ktoré krajina zdieľa s Argentínou a Brazíliou.

    Pompeo bude pokračovať v ceste návštevou Peru a Kolumbie. V peruánskom hlavnom meste Lima ho čaká stretnutie s peruánskym prezidentom Martínom Vizcarrom a svojím tamojším náprotivkom Néstorom Popoliziom.

    Vyvrcholením jeho latinskoamerického turné bude v nedeľu krátka zastávka v kolumbijskom meste Cúcuta ležiacom pri venezuelských hraniciach, kde sa Pompeo stretne s utečencami. Na čele všetkých štyroch krajín stoja pravicoví alebo stredopravicoví lídri priaznivo naklonení nekompromisnému postoju USA voči Madurovi.

     

    - Reklama -