Palestínsky prezident Abbás uviedol do úradu novú vládu

    0
    Mahmúd Abbás (Autor: TASR)

    Vláda, na čele ktorej stojí nový palestínsky premiér Muhammad Štajja, bola vytvorená po tom, ako v januári odstúpil bývalý premiér Rámí Hamdalláh. Jeho rezignácia prišla po zlyhaní zmierovacích rozhovorov medzi Abbásovou stranou Fatah a radikálnym islamským hnutím Hamas.

    Vymenovanie novej vlády oficiálne predstavuje ukončenie pozastaveného zmierovacieho úsilia medzi zmienenými subjektmi, informuje tlačová agentúra DPA. Vláda pozostáva výlučne z frakcií OOP, a to najmä Fatahu, pričom vylučuje účasť Hamasu a džihádistických skupín.

    Radikálne ľavicové sekulárne frakcie OOP ako Ľudový front za oslobodenie Palestíny (PFLP) a Demokratický front za oslobodenie Palestíny (DFLP) formovanie novej vlády ignorovali s tým, že sa tým zvýraznia rozpory medzi Palestínčanmi.

    Z predošlej vlády si pozície zachovalo päť ministrov; zvyšných 17 v minulom kabinete nefigurovalo. Funkcie ministra vnútra a ministra pre náboženské záležitosti zostali neobsadené – oboch sa ujme Štajja, kým sa nenájde vhodný kandidát. Rovnako ako v predošlej vláde, aj v tejto sú iba tri ženy.

     

    - Reklama -