Kiska sa rozhodol. Nových ústavných sudcov vymenuje, ale…

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

     Prezident SR Andrej Kiska vymenuje v stredu (17. 4.) troch nových ústavných sudcov z ôsmich kandidátov, ktorých zvolili poslanci parlamentu. Urobí tak “v záujme riešenia kritického stavu na Ústavnom súde SR”.

    Novými ústavnými sudcami by sa mali stať Ivan Fiačan, Ľuboš Szigeti a Peter Molnár. Prezident má vymenovať aj predsedu a podpredsedu Ústavného súdu SR. TASR o tom informoval prezidentov hovorca Roman Krpelan.

    Vymenovanie troch ústavných sudcov považuje Kiska za výnimočne núdzové opatrenie na zabezpečenie riadneho chodu Ústavného súdu, vďaka ktorému bude môcť zasadnúť plénum a rozhodovať napríklad o volebných sťažnostiach.

    Na Ústavnom súde sa podľa prezidenta kopia staré aj nové nevybavené prípady. “Obeťou politických hier vládnej väčšiny a jej neschopnosti dohodnúť sa na kandidátoch sú konkrétni ľudia, ktorých základné práva a slobody dnes Slovenská republika nedokáže účinne chrániť,” zdôraznil Kiska s tým, že je povinnosťou poslancov zvoliť v májovej voľbe desiatich uchádzačov o post ústavného sudcu.

    Prezident zároveň v stredu vymenuje aj predsedu a podpredsedu Ústavného súdu. Novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová tak zloží sľub do rúk riadne vymenovaného predsedu Ústavného súdu.

    Poslanci parlamentu zvolili v aprílovej voľbe ôsmich kandidátov na ústavných sudcov, prezident z nich mal vybrať štyroch. Aj po tom, čo prezident vymenuje troch sudcov, nebude na Ústavnom súde plný počet sudcov (13).

    Momentálne sú na Ústavnom súde SR štyria sudcovia, deviatim sa skončilo funkčné obdobie v polovici februára.

    Parlament mal zvoliť 18 kandidátov a ponúknuť ich prezidentovi. Na takom vysokom počte sa však nedokázali poslanci zhodnúť. Poslanci tak musia voliť znovu. Ďalšia voľba kandidátov na ústavných sudcov sa má uskutočniť na májovej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne 9. mája. Poslanci budú vyberať z 25 kandidátov.

    - Reklama -