Architekt kolínskeho dómu: Rekonštrukcia Notre-Dame môže trvať desaťročia

    0
    Na snímke parížska katedrála Notre Dame z Montparnasského mrakodrapu so zničenou strechou po katastrofálnom požiari 16. apríla 2019. (Autor: TASR)

     

     

    “Určite to bude trvať roky, možno až desaťročia, kým budú odstránené posledné škody spôsobené týmto strašným požiarom,” vyhlásil nemecký architekt.

    Kolínsky dóm bol vážne poškodený počas druhej svetovej vojny a práce na jeho rekonštrukcii aj o 70 rokov neskôr stále prebiehajú.

    Feussenich označil pondelkový požiar v Paríži za “tragédiu európskych rozmerov”, keďže množstvo dómov a kostolov v Európe bolo inšpirovaných práve francúzskou sakrálnou architektúrou.

    Architekt v tejto súvislosti dodal, že “v čase, keď bol v Notre-Dame osadený posledný kameň, sme my kládli prvý do kolínskeho dómu, a aj preto nás (požiar) veľmi zasiahol”.

    Feussenich na porovnanie uviedol, že drevená strecha kolínskeho dómu bola ešte v 19. storočí nahradená železnou konštrukciou, preto by bol požiar v jeho prípade menej ničivý.

    Rozsiahly požiar, ktorý katedrálu Notre-Dame zachvátil v pondelok večer, sa hasičom podarilo v utorok úplne uhasiť. Zhorela však drevená strecha katedrály a drevená vežička – sanktusník – z 19. storočia.

    Ako v utorok uviedla agentúra AFP, avizované príspevky na obnovu Notre-Dame zo strany francúzskych korporácií a najbohatších rodín už dokopy dosiahli sumu 600 miliónov eur.

    Najnovší objemný príspevok v hodnote 200 miliónov eur ohlásili francúzsky módny gigant L'Oreal a jeho zakladateľská rodina Bettencourtovcov.

     

    - Reklama -