Ako trávia veľkonočné sviatky väzni? Osobitná pozornosť je venovaná duchovným aktivitám

    0
    Na archívnej snímke časť budovy väznice v Leopoldove, tzv. Hrad. (Autor: TASR)

    Omše, kvízy, prednášky, besedy a iné aktivity sprevádzajú veľkonočné sviatky v slovenských väzniciach, v ktorých sa aktuálne nachádza takmer 10.500 obvinených a odsúdených.

    Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Katarína Nováková. 

    “Nielen počas bežného roka, ale aj cez veľkonočné sviatky sú penitenciárne zariadenia miestom, kde si majú možnosť väznené osoby pripomenúť ich ako najvýznamnejšie sviatky kresťanského cirkevného roka, počas ktorých si kresťania pripomínajú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista. Z uvedeného dôvodu sú počas tohto obdobia v rámci kultúrno-osvetovej, záujmovej a športovej činnosti pripravené viaceré tematické aktivity vo forme vedomostných kvízov, prednášok, besied a premietania filmov zameraných predovšetkým na veľkonočnú tematiku, ako aj športové súťaže a turnaje v rôznych spoločenských hrách,” uviedla Nováková.

    Podľa jej slov osobitná pozornosť je venovaná duchovným aktivitám cestou väzenských kaplánov a pastorov, ale aj externých zástupcov cirkví a náboženských spoločností realizovaných v ústavoch. Väznené osoby majú možnosť zúčastniť sa na veľkonočnej svätej omši a katechéze. Odsúdení z otvoreného oddelenia Prešov sa napríklad môžu zároveň zúčastniť sa na svätej omši v kostole v Solivare.

    “Veľkonočným zvykom a tradíciám sa prispôsobujú i jedálne lístky, ktoré sú zostavené v súlade so zvykmi jednotlivých regiónov a podľa určených finančných limitov. Väznené osoby si tak v podávanom menu typickom pre sviatočné chvíle spájané s kresťanskými obradmi nájdu jedlá zo zemiakov, špenátu, rýb, varených vajec, baranieho, hydinového i bravčového mäsa a nebudú chýbať ani ryby a údeniny,” dodala Nováková.

    - Reklama -