Ratingová agentúra Moody’s zvýšila rating Egypta na B2

    0
    Egyptská vlajka (Autor: Facebook, Around the World Cultural Food Festival)

    Moody's zvýšila rating Egypta v domácej a zahraničnej mene z B3 na B2. Zároveň mu stanovila stabilný výhľad ratingu, čo znamená, že v dohľadnom čase hodnotenie krajiny meniť neplánuje.

    Ako uviedla, rozhodnutie vychádza “z očakávaní agentúry, že pokračujúce fiškálne a ekonomické reformy povedú k postupnej, ale stabilnej podpore fiškálnej pozície Egypta a zrýchleniu reálneho hospodárskeho rastu”.

    Takýto vývoj by mal krajine pomôcť znížiť verejný dlh do fiškálneho roku 2020/2021 (od júla do konca júna) pod 80 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vo fiškálnom roku 2017/2018 dosiahol dlh Egypta 92,6 % HDP.

    Ekonomické reformy, ktoré egyptská vláda realizuje, sú súčasťou podmienok Medzinárodného menového fondu (MMF). Ten Egyptu poskytol trojročný úver.

    Dohodu o úvere v objeme 12 miliárd USD (10,67 miliardy eur) podpísala vláda v Káhire s MMF v roku 2016.

    K reformám potrebným na prilákanie investorov, ktorí húfne opúšťali krajinu po povstaní v roku 2011, patrí zavedenie nových daní, výrazné zníženie energetických dotácií a devalvácia meny.

    Reformy pomohli ekonomike sa zotaviť, na druhej strane ale viedli k zhoršeniu životnej úrovne miliónov obyvateľov Egypta.

    - Reklama -