USA: Šéf Pentagónu zrušil cestu pre Venezuelu, Pompeo bude hovoriť s Lavrovom

    0
    Patrick Shanahan (Autor: TASR)

    Hovorca Shanahana podplukovník Joe Buccino vo vyhlásení uviedol, že minister sa rozhodol zostať vo Washingtone, aby koordinoval aktivity s Radou pre národnú bezpečnosť a ministerstvom zahraničných vecí, pokiaľ ide o otázky Venezuely a hranice, na ktorej vojaci pomáhajú ministerstvu vnútornej bezpečnosti zvládať migračnú krízu.

    Pentagón dosiaľ nezohráva priamu úlohu v krízou zmietanej Venezuele, kde sa opozícia snaží zosadiť vládu prezidenta Nicolása Madura.

    Zatiaľ nič nenaznačuje prípravu americkej vojenskej operácie v tejto súvislosti, od Shanahana by sa však očakávala účasť na stretnutiach na vysokej úrovni, týkajúcich sa monitorovania situácie vo Venezuele a zvažovania možností Washingtonu, píše ďalej AP.

    Buccinovo vyhlásenie prišlo len tri hodiny po tom, ako Pentagón oznámil Shanahanovu cestu do Nemecka, Belgicka a Británie.

    Biely dom medzitým oznámil, že minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo bude hovoriť o vývoji vo Venezuele s ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom. Ich telefonát sa očakáva ešte túto stredu, uviedol poradca prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton.

    USA vnímajú Rusko ako dôležitého podporovateľa Madura. Pompeo ešte v utorok vyhlásil, že Maduro bol pripravený opustiť krajinu, potom ho však Rusko presvedčilo, aby zostal.

    Ruské ministerstvo zahraničných vecí to poprelo. “Washington robí, čo môže, aby demoralizoval venezuelskú armádu, a teraz používa podvrhy ako súčasť informačnej vojny,” uviedla hovorkyňa rezortu Marija Zacharovová pre televíziu CNN.

    Bolton pre televíziu Fox News vyjadril v stredu tiež presvedčenie, že venezuelskej opozícii sa podarí pokojne dosiahnuť zosadenie Madura.

    “Budeme svedkami pokojného prechodu moci,” vyhlásil s tým, že drvivá väčšina” vojakov vo Venezuele podporuje opozičného lídra Juana Guaidóa, ktorý sa vyhlásil za dočasného prezidenta.

    “Je len otázkou času, kým prejdú k opozícii,” tvrdí Bolton.

    Poradca novinárom pred Bielym domom neskôr povedal, že kľúčoví predstavitelia Madurovho vedenia – vrátane jeho ministra obrany a veliteľa prezidentskej stráže – boli “odhalení” pri kontaktoch s opozíciou.

    Maduro sa tak podľa Boltona nemôže na týchto ľudí spoliehať.

    Bolton tiež tvrdí, že venezuelský prezident strávil väčšinu z utorka vo vojenskej väznici v Caracase, ktorá je podľa USA kľúčovým veliteľským postom Kuby vo Venezuele, “pretože pochyboval o lojálnosti venezuelských ozbrojených síl”.

    - Reklama -