Lavrov označil požiadavky Pompea v súvislosti s Venezuelou za surreálne

    0
    Sergej Lavrov (Autor: TASR)

    “Pompeo zatelefonoval, vyzval nás, aby sme odmietli podporiť Madura, vyzval Kubu a nás, aby sme nezasahovali do vnútorných záležitostí Venezuely. Celý príbeh znie dosť surreálne,” povedal šéf ruskej diplomacie počas návštevy uzbeckej metropoly Taškent – deň po telefonáte s Pompeom.

    Ako AP poznamenala, Pompeo v utorok vyhlásil, že Rusko presvedčilo venezuelského prezidenta Nicolása Madura, aby neušiel do zahraničia a zostal aj naďalej v krajine. “Madura už nejaký čas nikto nevidel. Lietadlo mal nachystané na odletovej dráhe a podľa našich informácií bol dnes ráno pripravený odísť (z krajiny). Rusi mu však naznačili, aby zostal,” vyhlásil Pompeo pre spravodajskú televíznu stanicu CNN.

    V stredu zas Pompeo povedal, že vláda prezidenta Donalda Trumpa je pripravená podniknúť vojenský zásah s cieľom zastaviť krízu vo Venezuele.

    AP pripomenula, že venezuelský opozičný líder Juan Guaidó, podporovaný malým kontingentom bezpečnostných síl, vyzval v utorok armádu, aby sa obrátila proti Madurovi. V uliciach metropoly Caracas aj inde následne vypukli zrážky medzi stúpencami Guaidóa a bezpečnostnými silami, ktoré nepokoje potlačili. Vo štvrtok už boli ulice Caracasu pokojné.

     

    - Reklama -