Le Penová ponúka spojenectvo Orbánovi a poľskej vládnej strane PiS

    0
    Marine Le Penová (Autor: TASR)

     V nedeľu počas predvolebnej kampane v Bruseli Le Penová vyhlásila, že v euroskeptickej parlamentnej politickej frakcii Európa národov a slobôd (ENF) budú vítaní všetci tí, ktorí hovoria, že strany združené v tejto skupine majú pravdu a konajú správne.

    “Podávame im ruku,” zdôraznila šéfka RN, ktorá prišla do Bruselu podporiť svojho politického spojenca z EP flámsku extrémne pravicovú a nacionalistickú stranu Vlaams Belang (Flámsky záujem).

    Na verejnom zhromaždení dokonca vyzvala aj frankofónne obyvateľstvo Belgicka, aby v nadchádzajúcich eurovoľbách (23.-26.5) volili poslancov strany Flámsky záujem (Vlaams Belang).

    “Pán Orban musí zistiť, či ešte politicky súhlasí s Európskou ľudovou stranou, ktorá hlasovala proti nemu a ktorá hlasovala za nútené presídľovanie migrantov do členských krajín (…) Alebo či sa politicky cíti viac doma v hnutí ako je naše,” povedala Le Penová.

    Koncom marca politickí predstavitelia EPP z dôvodu porušovania princípov právneho štátu a pre viaceré eurofóbne prejavy rozhodli o pozastavení členstva Fideszu v tejto najväčšej európskej politickej rodine. 

    Tlačová agentúra AFP upozornila, že Orbán 2. mája privítal v Budapešti talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho, s ktorým sa zatiaľ dohodli na “spolupráci” po eurovoľbách v súvislosti s protiimigračnou líniou EÚ. 

    Salvini sa netají pokusmi vytvoriť na pôde europarlamentu širokú politickú platformu euroskeptických strán, pričom ráta so spojenectvom Le Penovej. 

    Na druhej strane však Orbán v nedávnom rozhovore pre týždenník Le Point ubezpečil, že “nemá žiaden vzťah” s Le Penovou a že sa nechystá na povolebné spojenectvo s ňou.

    Le Penová sa však v nedeľu v Bruseli nezamerala len na Fidesz. Počas tlačovej konferencie priznala, že jej “pomocná ruka” sa týka aj Poľska a predstaviteľov PiS.

    “Podávame im naďalej ruku, aby sme vytvorili veľkú skupinu v Európskom parlamente,” zdôraznila.

    Podľa AFP však otvorený proruský postoj Le Penovej i Salviniho vyvoláva nedôveru PiS voči spolupráci so stranami, ktoré títo politici reprezentujú.  PiS je v súčasnosti v EP členom politickej skupiny konzervatívcov a reformistov (ECR).

    Le Penová však v tom nevidí problém – spresnila, že “názorové rozdiely, ktoré existujú a ktoré súvisia s dejinami”, by nemali brániť možnosti vytvorenia veľkej politickej skupiny v budúcom zložení europarlamentu.

    - Reklama -