VIDEO Smerák Ondruš skritizoval Fica, pustil sa aj do Beblavého

    0
    Na kombosnímke zľava Miroslav Beblavý a Branislav Ondruš (Autor: TASR)

    Rodičovský príspevok by mohol vzrásť približne o 100 eur. V nedeľnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo to uviedol štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Branislav Ondruš (Smer – SD).

    Beblavý označil zvyšovanie materského príspevku za politický marketing

    Zvýhodnení by mali byť rodičia, ktorí pred nástupom na rodičovskú dovolenku pracovali, a hoci príspevok bude diferencovaný, nikomu sa nezníži.

    „Radikálne zvýšenie je, že ten nárast bude okolo 100 eur,” povedal Ondruš. „Vyšší rodičovský príspevok budú mať tí rodičia, ktorí pred nástupom na rodičovskú dovolenku pracovali.(…) Neklesne nikomu, stúpne všetkým. O tom niet žiadnych pochybností,” dodal Ondruš.

    Presné sumy však neuviedol. O tomto opatrení a aj ďalších návrhoch takzvaných sociálnych balíčkov by mala v pondelok (6. 5.) rokovať Koaličná rada.

    Opozičný poslanec a líder strany Spolu Miroslav Beblavý označil zvyšovanie materského príspevku za politický marketing.

    „Keď už idete robiť tú masívnu sociálnu politiku, tak sa pozrite dookola. Pán Babiš ide zaviesť 600-eurový priemerný dôchodok. V Poľsku zaviedli štvornásobne vyššiu podporu na jedno dieťa mesačne, ako máme my. V Maďarsku ide zaviesť Orbán, že ženy s viacerými deťmi nebudú celoživotne platiť dane,” povedal Beblavý s tým, že nie všetky tieto opatrenia sú podľa neho dobré.

    Ondruš: Beblavému ako opozičnému poslancovi sa veľmi dobre rozdáva

    Beblavý upozornil, že podľa strany Spolu je potrebné prioritne zabezpečiť všetkým rodinám možnosť umiestniť svoje dieťa v škôlke, zabezpečiť pre starnúcu slovenskú populáciu dostatok primerane zaplatených opatrovateliek a venovať sa aj problémom dôchodcov.

    Štátny tajomník Ondruš tieto priority neodmietol, pripomenul však Beblavému jeho pôsobenie na MPSVR.

    „Toto všetko by znelo veľmi dôveryhodne, keby to nehovoril bývalý štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Reálnymi výsledkami pôsobenia pána Beblavého na ministerstve boli napríklad ochudobnení invalidní dôchodcovia, reálny výsledok bol, že opatrovateľky mali asi polovičné mzdy, ako majú v súčasnosti,” povedal Ondruš, podľa ktorého sa Beblavému ako opozičnému poslancovi veľmi dobre rozdáva. 

    Diskusia “gradovala” pre kotlebovcov

    Témou diskusie boli aj medializované informácie, že pre Smer v budúcej vláde údajne nebude problém za možného koaličného partnera akceptovať Kotlebovu ĽSNS.

    Ondruš takéto informácie poprel, a zároveň sa vyjadril aj k poďakovaniu Roberta Fica kotlebovcom po schválení ústavného zákona o zastropovaní dôchodkov.

    „Jeho priame poďakovanie kotlebovcom bola chyba. Nemal to povedať, ja by som to neurobil,” vyhlásil Ondruš s tým, že ak vládna koalícia s kotlebovcami dopredu rokovala, nebol to správny postup, píše spravodajský portál tvnoviny.sk

    „Nepoznám jedného člena Smeru, vrátane Roberta Fica, ktorý by vôbec uvažoval o spoločnej koalícii s kotlebovcami. Myslím to smrteľne vážne,” oponoval Ondruš Beblavému, podľa ktorého Smer chce s kotlebovcami vládnuť alebo sa aspoň opierať o podporu ĽSNS.

    „Keby som mal brať reči predstaviteľov Smeru vážne, tak Robert Fico už nie je v politike. Podstatné nie je to, čo povie nižšie postavený člen Smeru v televízii. Podstatné je, čo povie Robert Fico,” povedal Beblavý, ktorý sa vyjadril, že jeho ambíciou je stať sa predsedom koalície PS-Spolu.

    Reč bola aj o možnosti, že budúcu vládu vytvorí súčasná opozícia. „Takáto koalícia sa nedohodne ani na mieste, kde sa má zísť koaličná rada,” reagoval Ondruš s tým, že by išlo o koalíciu piatich až šiestich strán.

    Beblavý: Do opozície som odišiel bez peňazí, bez moci, bez všetkého

    Štátny tajomník rezortu práce Beblavému pripomenul aj jeho stranícku históriu. „Ja verím iba jedinej istote v tom ďalšom volebnom období, že to bude ďalšie volebné obdobie, v ktorom pán Beblavý odíde z ďalšej politickej strany a založí prípadne ďalšiu politickú stranu…”

    Beblavý sa proti tomu ostro ohradil a zautočil na Ondruša s vysvetlením: „Doteraz som nebol osobný… Vy ste na trojnásobnú otázku moderátora, či by ste odišli zo Smeru, keby Smer kolaboroval s kotlebovcami, ani raz neodpovedali priamo. Ja, keď moja politická strana Sieť, ktorej som venoval celú svoju energiu, svoju vieru, porušila to, čo sme sľúbili občanom, tak som (…) odišiel do opozície bez peňazí, bez moci, bez všetkého… A máte pravdu! Než by som mal spoluracovať s kotlebovcami ako vy, tak to urobím znovu!”

    Ondruš, ktorý bol pri slovnej prestrelke v televíznom štúdiu Markízy na pohľad pokojnejší, teda aspoň sa tak javil, na jeho slová reagoval, že “to si vyprosí” a vysvetlil, že on nikdy nebol v žiadnej strane, ktorá “by nebodaj išla do vlády s takýmito pravicovými extrémistami”. 

    Beblavý sa k nedeľnej diskusii s Ondrušom vrátil o niekoľko hodín neskôr prostredníctvom statusu na sociálnej sieti. „Fico sa nám venuje vo svojom najnovšom videu. Ondruš mi začne v diskusii Na telo neustále skákať do reči. Blaha mi venuje celý status. Zúfalí sú. Dobiehame ich, a to je do parlamentných volieb ešte deväť mesiacov,” napísal líder Spolu.

    Predseda strany Spolu na záver relácie povedal, že v prípade volebného úspechu by nezrušil ani jedno z už zavedených sociálnych opatrení, akými sú obedy zadarmo pre deti základných a stredných škôl, cestovanie zadarmo pre žiakov a študentov a ani vianočný príspevok pre dôchodcov.

    Autor: TASR/Redakcia

    - Reklama -