NATO a inštitúcie EÚ diskutovali pred eurovoľbami o kybernetických hrozbách

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Koncom apríla Komunikačná a informačná agentúra NATO (NCI) s ohľadom na blížiace sa eurovoľby usporiadala spoločný pracovný seminár na tému “Analýza kybernetických hrozieb”.

    Účastníkmi seminára boli aj odborníci z kybernetického priemyslu. Spolu s expertmi z NATO a EÚ diskutovali o opatreniach potrebných na boj proti možným hrozbám pre zariadenia a systémy, ktoré budú používané pri voľbách do Európskeho parlamentu. Tie sa uskutočnia v dňoch 23.-26. mája.

    Podľa EK odborníci na tomto podujatí diskutovali o problematike dezinformácií a identifikovali viaceré techniky ako potenciálne hrozby pre priebeh volieb.

    Ide najmä o phishing, čiže zámerné podvodné vylákanie osobných údajov v rámci elektronickej komunikácie, alebo DDoS útoky, čiže koordinované akcie s cieľom zámerne znefunkčniť webové stránky, servery alebo online služby.

    Odkazom spoločnej pracovnej skupiny EÚ a NATO je, že je potrebné sa naďalej zameriavať na vzdelávanie a výcvik hlavne v oblastiach, ako je ochrana pred útokmi “sociálneho inžinierstva”, ku ktorým patrí napríklad phishing.

    Komisia v tejto súvislosti zdôraznila, že aj vládni úradníci z členských krajín EÚ a ich priemyselní partneri musia v tejto oblasti spolupracovať a zdieľať informácie o hrozbách z kybernetického priestoru.

    - Reklama -