Prečo bol Kamenický v NR SR kľúčový smerák? Kiska ho dnes vymenoval za ministra

    0
    Na snímke vľavo nový minister financií Ladislav Kamenický a vpravo prezident SR Andrej Kiska počas menovania v Prezidentskom paláci 7. mája 2019 v Bratislave. (Autor: TASR)

    Bývalý minister Kažimír sa 1. júna ujme funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS). Na poste vystrieda Jozefa Makúcha, ktorý pozíciu opustil predčasne. Oficiálne sa mu malo skončiť funkčné obdobie v roku 2021.

    Nomináciu poslanca Národnej rady (NR) SR Ladislava Kamenického (Smer-SD) oznámil premiér Peter Pellegrini spolu s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom 9. apríla v Košiciach. Predsedníctvo Smeru-SD ju oficiálne schválilo 30. apríla.

    Doteraz bol Kamenický predsedom Výboru NR SR pre financie a rozpočet a členom Výboru NR SR pre európske záležitosti.

    Od začiatku patril k mojim favoritom, povedal o Kamenickom premiér

    “Za pána Kažimíra sa náhrada hľadá ťažko, ale ja som veľmi spokojný s nomináciou Laca Kamenického. On od začiatku patril k mojim favoritom a ja som bol ten, ktorý mal predstavu, že by to mal byť on, ktorý zasadne na stoličku ministra financií,” povedal ešte pred rozhodnutím vedenia strany premiér Peter Pellegrini.

    Ladislav Kamenický sa narodil 4. októbra 1970. Absolvent bratislavskej Ekonomickej univerzity vstúpil do vysokej politiky po voľbách v roku 2012, keď sa stal poslancom NR SR za Smer-SD.

    Do poslaneckej lavice zasadol aj po voľbách v roku 2016. Okrem vykonávania poslaneckého mandátu zastával aj post predsedu Výboru NR SR pre financie a rozpočet a bol členom Výboru NR SR pre európske záležitosti.

    Výbor pod vedením Kamenického rozhodol, že preverí Kiskovu kampaň

    V súčasnom volebnom období figuroval aj ako jeden z predkladateľov kľúčových zákonov strany Smer-SD. Išlo o zákon o zastropovaní odchodu do dôchodku alebo zákon o obedoch zadarmo.

    Parlamentný finančný výbor pod jeho vedením 20. septembra 2017 rozhodol, že preverí financovanie prezidentskej kampane Andreja Kisku v období rokov 2013 a 2014.

    “Ide nám o to, aby sa objasnilo financovanie kampane prezidenta SR Andreja Kisku,” uviedol Kamenický. V straníckych štruktúrach pôsobí nový minister financií ako predseda okresnej organizácie Smeru-SD v bratislavskom Ružinove.

    Od 26. apríla 2018 je členom predsedníctva strany, ktoré má 15 členov. Podľa dostupných informácií

    Nový minister založil viacero firiem

    Ladislav Kamenický pred nástupom do verejnej funkcie podnikal a založil viacero menších spoločností, pričom v piatich z nich figuruje ako vlastník či spoluvlastník. Ide o spoločnosti Eufinex, PoistnaKalkulacka.sk, Ixion, Gallery Slovakia, Arkturus.

    “Žiadna z existujúcich spoločností nie je v konkurze ani reštrukturalizácii, nemá žiadne dlhy a nedoplatky alebo pohľadávky voči štátu. Navyše, ani jedna z predmetných spoločností sa nikdy neuchádzala o štátne zákazky,” uviedol Kamenický s tým, že po vymenovaní za ministra financií je pripravený odpovedať na otázky médií.

    Kažímír ho má za praktického človeka

    Bývalý minister financií Peter Kažimír svojho nástupcu Ladislava Kamenického označil za praktického človeka.

    “Rezort financií je vo veľmi dobrom konsolidovanom stave, čo sa týka personálneho zloženia,” skonštatoval Kažimír v diskusnej relácii TA3 V politike s tým, že z tohto pohľadu to nový minister nebude mať zložité.

    - Reklama -