Kiska hovorí o najväčšej politickej kampani. Prezident zase potreboval trochu pokritizovať nás, reagoval Pellegrini

    0
    Na snímke zľava nový minister financií Ladislav Kamenický (SMER-SD), premiér Peter Pellegrini a prezident SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Kiska poznamenal, že sa objavujú signály o tom, že ekonomike celosvetovej, európskej, ale aj národnej sa nemusí dariť najlepšie. “My sme ako keby vyčerpali náš rast založený na priemyselnej veľkovýrobe,” myslí si prezident.

    Premiér: Kamenický má podľa premiéra všetky predpoklady

    Ďalšou výzvou ministra financií je podľa Kisku dodržanie naplánovaného vyrovnaného rozpočtu. Zdôraznil, že ho môžu ohroziť aj niektoré poslanecké návrhy, ktoré sú predložené v parlamente.

    Zároveň dodal, že sa schyľuje k voľbám, čo je rizikové obdobie. “Je vidieť obrovský záujem spraviť si najväčšiu politickú reklamnú kampaň, ako sa dá,” podotkol Kiska.

    Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) na prezidentovu kritiku reagoval s tým, že to patrí k štandardnej politickej kultúre.

    “Ja som včera pokritizoval pána prezidenta a je úplne normálne, ak pán prezident zase potreboval trochu pokritizovať nás,” skonštatoval. 

    Kamenický má podľa premiéra všetky predpoklady na to, aby zvládol funkciu ministra financií.

    Kamenický má voči tejto funkcii veľký rešpekt

    “Pán minister, pokiaľ pôjde v línii ozdravovania verejných financií a naozaj hospodárneho nakladania s peniazmi všetkých Sloveniek a Slovákov, tak bude mať vždy moju plnú a maximálnu podporu,” uistil predseda vlády.

    Kamenický má voči tejto funkcii podľa vlastných slov veľký rešpekt. “Funkciu ministra financií považujem za úplne kľúčovú, jednu z najdôležitejších vo vláde SR.

    Preberám tento úrad v nie ľahkej dobe, samozrejme, máme asi tak desať mesiacov pred voľbami, na druhej strane, to čo spomínal aj pán prezident, ochladzuje sa nám ekonomika. Budem musieť s týmto, samozrejme, pracovať,” priblížil minister financií s tým, že najväčšou výzvou bude udržanie historicky prvého vyrovnaného rozpočtu.

    V súvislosti s avizovanými sociálnymi opatreniami poznamenal, že sa budú týkať až rozpočtu na budúci rok.

    Nový minister neuvažuje o Makóovi ako novom šéfovi Finačnej správy SR

    “Ja s tým budem musieť rátať, myslím si, že nejaká dohoda už je na stole. Samozrejme, celkové vyčíslenie tých dosahov, ešte si na to počkám a na základe toho budem zostavovať rozpočet na budúci rok,” dodal minister.

    Kamenický súčasne uviedol, že zaregistroval správy, v ktorých sa spomínalo meno Ľudovíta Makóa v súvislosti s pozíciou šéfa Finančnej správy (FS) SR. Tieto však vyvrátil. “Ja som o takomto mene nikdy neuvažoval a ani neuvažujem,” zdôraznil.

    - Reklama -