Sme rodina chce umožniť pacientom súdiť sa bez poplatkov

    0
    Ilustračné foto: Pacienti v čakárni u lekára (Autor: SITA)

    Podľa ich návrhu by mohli byť pacienti či ich pozostalí oslobodení od platenia poplatkov v súdnych konaniach o náhrade škody a nemajetkovej ujmy pri výkone verejnej moci a v konaní o náhrade škody alebo nemajetkovej ujmy, ktoré im boli spôsobené nesprávnym poskytnutím zdravotnej starostlivosti alebo vznikli v súvislosti s nesprávnym poskytnutím zdravotnej starostlivosti.

    Novely majú odstrániť existujúcu nerovnováhu medzi stupňom ochrany spotrebiteľa a stupňom ochrany osoby poškodenej v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti ako špecifickej služby, respektíve pozostalých po týchto osobách.

    „Na rozdiel od spotrebiteľa, zamestnanca, ktorým Civilný sporový poriadok priznáva postavenie slabšej strany sporu, spotrebitelia zdravotnej starostlivosti nemajú postavenie slabšej strany sporu, teda nepožívajú zvýšený stupeň ochrany, ak vo veci poškodenia zdravia, respektíve úmrtia, nekonali orgány činné v trestnom konaní,“ vysvetľuje Sme rodina. 

    Poslanci chcú tiež zaviesť príslušnosť súdov v sporoch o náhradu škody a nemajetkovej ujmy v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a tiež v sporoch o náhradu škody a nemajetkovej ujmy pri výkone verejnej moci.

    „Zmena miestnej príslušnosti v zmysle jej prenesenia na tri okresné súdy v sídle krajských súdov okrem potrebnej objektívnosti a zvýšenia jej záruk aj z hľadiska ,seen to be done' tiež sústredí rozhodovanie o vysoko špecifickej problematike tzv. ,medicínskych sporov' na malý počet okresných súdov, čím sa stane ich špecifickou agendou,“ objasnili poslanci.

    Zmena miestnej príslušnosti súdov by mala podľa Sme rodina prispieť k skvalitneniu rozhodovania.

    - Reklama -