V Nemecku sú mestá, ktoré by bez migrantov zanikli, tvrdí Slovenka, ktorá tam žije vyše 20 rokov

    0
    Ilustračná snímka (Autor: unsplash.com)

    „V Nemecku sú mestá, ktoré by bez migrantov zanikli. Ľudia odchádzajú za prácou do veľkomiest a opustené domy sú k dispozícií pre migrantov. Tí ich zveľadili, starší obyvatelia týchto miest ich učia po nemecky, spoločne trávia čas, spoznávajú sa, a tak upevňujú komunitu. Vďaka tomu sa viacero malých miest úplne oživilo. Veľké mestá ako Berlín alebo Mníchov sú veľmi anonymné a tam integrácia príliš nefunguje. Migranti vytvárajú veľké komunity, ktoré majú svoje obchody, služby a nehľadajú cesty k majoritnému obyvateľstvu,“ konštatovala Lednárová.

    Príchody veľkého množstva cudzincov nie sú pre Nemcov v novodobej histórií nič nové.

    „Po druhej svetovej vojne prišlo do krajiny mnoho obyvateľov balkánskych krajín a Turecka, ktorí prispeli k ekonomickému zázraku v 60. rokoch. Nemci ich cielene pozývali do krajiny, pretože im chýbali pracovné sily,“ zdôraznila Lednárová s tým, že rozdiel v porovnaní s minulosťou je v politickej rovine.

    Súčasná migračná vlna spôsobila v Nemecku nástup extrémnej pravice. „Spomedzi množstva migrantov, ktorí prišli do Nemecka, sa nájdu aj takí, ktorí zneužívajú systém. Pochádzajú z inej kultúrnej oblasti a trvá im, kým pochopia, že ženy majú v Európe iné práva, môžu chodiť po ulici v minisukniach, šoférujú autá, môžu verejne prezentovať svoj názor. K ich integrácii musí prispieť aj nemecká spoločnosť, musí ich trpezlivo učiť, aké pravidlá a zvyklosti vládnu u nás. Toto je omnoho dôležitejšie ako poskytovanie finančnej pomoci. Nemci to už začali chápať. Základom úspešnej integrácie nie je len zvládnutie jazyka, ale aj pochopenie a akceptovanie kultúrnych rozdielov,“ dodala Lednárová.

    - Reklama -