Most a SNS stiahli svoje návrhy v parlamente. Týkajú sa pôvodu mäsa a potravín

    0
    Béla Bugár a predseda NR SR Andrej Danko (Autor: TASR)

    V prvej novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia poslankyňa Eva Antošová (SNS) navrhovala, aby mali spotrebitelia lepšie informácie o pôvode mäsa.

    “Je nevyhnutné, aby spotrebiteľ disponoval informáciou o pôvode mäsa, z ktorého konkrétna prevádzka spoločného stravovania pripravuje pokrmy, aby mohol urobiť svoje obchodné rozhodnutie aj podľa ďalších informácií, napríklad flexibilne reagovať na konkrétne medializované potravinové kauzy,” uviedla Antošová v predkladacej správe.

    Prevádzkam spoločného stravovania mala pribudnúť povinnosť pri ponuke pokrmu, teda v jedálnom lístku, uviesť informáciu o pôvode tohto mäsa.

    V prípade porušenia povinnosti by mohol príslušný orgán verejného zdravotníctva uložiť pokutu od 150 eur do 20.000 eur.

    Rovnaký zámer mala aj druhá stiahnutá novela o potravinách z dielne koaličných poslancov Mosta-Híd.

    Tiež navrhovali ustanoviť povinnosť prevádzkovateľa zariadenia spoločného stravovania poskytnúť konečnému spotrebiteľovi informáciu o krajine pôvodu mäsa, ktoré zariadenie spoločného stravovania použilo pri príprave konkrétneho pokrmu alebo jedla.

    “Už v súčasnosti existuje pri predaji čerstvého, chladeného alebo mrazeného mäsa povinnosť informovať spotrebiteľa o krajine pôvodu mäsa, ktoré kupuje. Právo získať rovnakú informáciu má i zariadenie spoločného stravovania, ktoré nakupuje mäso s cieľom jeho ďalšej úpravy a ponuky spotrebiteľom – konečným konzumentom,” uviedli poslanci Mosta-Híd. Za porušenie zákona tiež navrhovali sankcie.

    Presunulo sa aj rokovanie o návrhu zákona o zriadení Slovenského národného strediska pre ľudské práva, ktorým sa mali upraviť jeho právomoci a niektoré úlohy.

    - Reklama -