V rokovaniach s Čínou neexistuje dôvod ponáhľať sa, tvrdí Trump

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Rokovania s Čínou podľa Trumpa pokračujú priaznivo. “Neexistuje absolútne žiaden dôvod ponáhľať sa,” napísal na Twitteri. Dodal, že clá posilnia USA a že je pripravený ponechať ich v platnosti dlhý čas, a takisto pohrozil ďalšími clami aj na ďalší čínsky dovoz. Trump tvrdí, že clá prinášajú Spojeným štátom podstatne väčší blahobyt než tradičná obchodná dohoda. Zároveň však zdôraznil, že obchodné rokovania s Čínou pokračujú.

    USA v noci na piatok zvýšili clá na čínsky import v hodnote 200 miliárd USD (178,68 miliardy eur) z 10 % na 25 %. Peking vyhlásil, že prijme odvetné opatrenia. Napriek eskalácii obchodnej vojny obe strany budú v piatok pokračovať v rokovaniach vo Washingtone.

    Trump hrozí rozšírením ciel aj na zvyšné čínske tovary v celkovej hodnote 325 miliárd USD, takže dodatočné clá by sa týkali už celého čínskeho dovozu do USA.

    Trumpove vyhlásenia o pozitívnom vplyve ciel spochybňuje viacero analýz, napríklad štúdia newyorského Fedu alebo štúdie prestížnych univerzít Columbia a Princeton, ktoré tvrdia, že náklady na clá sa prenesú na amerických spotrebiteľov a firmy. Obavy z vplyvu ciel na poľnohospodárov vyjadrili aj niektorí americkí zákonodarcovia.

    Americkí výrobcovia sa zasa obávajú, že clá znížia export a aj tvorbu pracovných miest a prinútia Čínu k odvetným opatreniam, ktoré zasiahnu americké priemyselné firmy aj poľnohospodárov.

     

    - Reklama -