Matečná piekla trdelník: Je dôležité podporovať lokálne výrobky

    0
    Gabriela Matečná (Autor: TASR)

    “Miestne potraviny sú tým, čo zdobí mnohé regióny. V súčasnom unifikovanom svete začínajú mať regionálne potraviny veľký význam pre spotrebiteľov a naše zdravie,” uviedla pri pečení trdelníka ministerka.

    Skalica je významná tým, že má až dva výrobky s chráneným zemepisným názvom.

    “Okrem trdelníka je to aj víno Skalický rubín, ktoré sú jedinečnými na Slovensku. Skalica má výsostné postavenie aj v tom, že trdelník bol prvým potravinárskym výrobkom zo Slovenska, ktorý získal chránené zemepisné označenie v Európskej únii,” doplnila Matečná.

    Ako ďalej dodala, je mnoho druhov trdelníka, ale s označením Skalický je len jeden a to ten, ktorý sa pečie s orechmi navrchu.

    “Práve preto fandím všetkým združeniam, ktoré sa snažia zachovávať tieto tradičné výrobky a tradície. Vďaka nim majú ľudia možnosť ochutnať to, čo jedli naši starí rodičia,” spresnila ministerka.

    Maxitrdelník, ktorý sa počas Trdlofestu tradične pečie, mal tento rok 202 centimetrov.

    “Pečenie maxitrdelníka so snahou o rekord sme ukončili pred piatimi rokmi, teraz sa už snažíme iba o to, aby mal minimálne dva metre, čo sa nám podarilo aj tentokrát. Snažíme sa tradične výrobky udržovať pri živote a bojujeme za to, aby sme ich zachovávali v pôvodnom stave,” vysvetlil riaditeľ združenia Skalického trdelníka Ľudovít Bránecký.

    - Reklama -