Že euro Slovákom pomohlo? Ekonóm vytiahol čísla a pripomenul, ako si to „vyžrali“ iné krajiny

    0
    Ekonóm Pavel Kohout (Autor: Daniela Černá)

    Špicar ako argument v prospech spoločnej meny uviedol, že Česká republika je jednou z najotvorenejších ekonomík na svete a živí ju export.

    „Až 84 % nášho exportu končí na trhoch Európskej únie, veľa z tých percent končí v eurozóne a tie kurzové výkyvy, samozrejme, sú pre exportérov nesmierne nepríjemné. Myslím, že zavedenie eura by bolo výhodné aj pre občanov, lebo by sa im nemohlo stať, že im mávnutím čarovného prútika cez noc Česká národná banka znehodnotí ich úspory a zdraží im ich dovolenky v Chorvátsku,“ opisoval výhody Špicar.

    Nevýhody chcel prenechať Pavlovi Kohoutovi, ale moderátorka ho nenechala. Špicar teda uznal, že v eurozóne sa porušovali pravidlá a boli do nej prijaté štáty, ktoré v nej nemali čo robiť, ako napríklad Grécko.

    To sa podľa neho nesmie opakovať a ČR by vraj prispela k tomu, aby sa pravidlá dodržiavali.

    „Pokiaľ sa pozrieme na eurozónu, na členské štáty, zistíme, že vlastne euro nepomohlo fakticky preukázateľne žiadnemu z nich,“ tvrdil Kohout.

    Euro podľa neho spôsobilo predčasným prijatím krízu nielen v Grécku, ale aj v Taliansku, Španielsku či Írsku. Fínsku vraj euro tiež vôbec nepomohlo. Kurzové rozdiely sú vraj validný dôvod, ale len pre exportérov.

    Exportéri netvoria celú ekonomiku, podotkol ekonóm. Moderátorka sa následne Kohouta opýtala, či by potom nebolo možné lepšie presadzovať české záujmy v eurozóne.

    „Nie,“ povedal jasne ekonóm a zdôvodnil to tým, že sa to zatiaľ nikomu nepodarilo a pozícia Česka v EÚ je taká, aká je. Špicar mal pripomienku, že euro pomohlo Nemecku.

    Podľa neho bude s odchodom Veľkej Británie ďalší tlak na integráciu a centrum rozhodovania sa presunie do eurozóny, takže by vraj nebolo dobré, keby Česká republika nebola v tomto centre pri rozhodovaní.

    A reagoval aj na Kohoutovu poznámku, že exportéri nie sú celá ekonomika. Podľa Špicara exportéri Česko živia a žije z nich aj štátny rozpočet.

    Doplnil, že na Slovensku má euro medzi obyčajnými ľuďmi 70-percentnú popularitu, hoci krajina bola v čase prijímania spoločnej meny na euro pripravená horšie, ako je Česko.

    Kohout s tým nesúhlasil. Euro podľa neho na Slovensku nič nenaštartovalo, čo potvrdzoval štatistikami zo susedného Poľska, ktoré euro nemá a rast HDP je v ňom ešte vyšší.

    Ako argument v prospech držania koruny uviedol, že koruna môže prispôsobovať svoj kurz podľa podmienok trhu. „To v prípade eura nemožno, na čo doplatilo napríklad Írsko alebo spomínané Fínsko.“

    Špicar to komentoval, že euro je len mena, takže zo žiadneho štátu samo osebe neurobí štát bohatý či chudobný, že to záleží na hospodárskej politike a že euro to len zvýrazňuje.

    Verí, že by Česko patrilo k úspešným štátom, ktorým by euro pomohlo. Moderátorka sa ho opýtala, či teda euro nerozdeľuje Európu, ale Špicar oponoval, že tú rozdeľuje hlavne hospodárska politika.

    A dodal, že sa málo hovorí o význame eura ako prevencii pred menovými vojnami a znehodnocovaním.

    Kohout kontroval, že 10 rokov po zavedení euro spôsobilo krízu vďaka úverovej politike Európskej centrálnej banky a Írsko sa dostalo na hranu platobnej neschopnosti štátu.

    „Len preto, že írske banky mohli čerpať lacné eurové úvery,“ uviedol Kohout s tým, že Veľká Británia krízu ustála sama, zatiaľ čo Írsko muselo prosiť o pomoc.

    Celú debatu nájdete na webe ČRo.

    - Reklama -