Odevná firma s talianskou účasťou končí. Vo Svidníku o prácu prišla stovka ľudí

    0
    Na snímke budova firmy I.C.A. s.r.o. vo Svidníku (Autor: TASR)

    “Dnes ma taliansky zamestnávateľ I.C.A., s. r. o. pozval na prerokovanie hromadného prepúšťania 31 zamestnancov. Ide o druhú skupinu z celkového počtu 137 zamestnancov. Prvá skupina zamestnancov bola prerokovaná a 106 ľudí už dostalo výpovede. Teraz by malo 31 zamestnancov dostať výpovede k 1. júlu 2019 s tým, že fyzicky by brány podniku opustili v októbri tohto roku,” uviedol člen predsedníctva Odborového zväzu (OZ) KOVO Jozef Balica.

    Podľa Balicu majiteľ zatiaľ nehovorí o likvidácii firmy, tá bude ďalej pokračovať. „Budú tu nejakí dvaja, traja administratívni zamestnanci, pretože je treba administratívne sa vysporiadať so zamestnancami,” povedal Balica s tým, že zo strany OZ KOVO boli vykonané kroky k tomu, aby zamestnanci dostali to, čo im pri rozviazaní pracovného pomeru patrí.

    “Po prerokovaní som zvolal zhromaždenie zamestnancov, kde som ich informoval o úmysle zamestnávateľa skončiť výrobu aj so zostávajúcimi 31 zamestnancami. Ostali prekvapení, nevedeli o tom. Zároveň som im hovoril o tom, aké nároky majú v rámci odstupného a výpovednej lehoty. Dostali letáky a OZ KOVO zriadil nonstop informačnú linku,” povedal Balica.

    Zamestnanci vo firme zarábali podľa neho približne 450 až 480 eur v čistom mesačne. V prípade, že zamestnávateľ nedodrží svoje záväzky voči zamestnancom, sú odborári rozhodnutí podať trestné oznámenie, podnet na inšpektorát práce a prípadne využijú i exekúciu, aby nedošlo k rozpredávaniu majetku.

    Zamestnanci, ktorí dostali výpovede v uplynulých týždňoch, fyzicky z fabriky odídu k 1. júlu. “Niektorí už odišli na základe dohody. Tým, ktorí odišli skôr, bolo všetko vyplatené. Takisto im zatiaľ boli vyplatené mzdy. Aj keď s oneskorením jedného, dvoch dní,” doplnil Balica.

    Konateľ spoločnosti Facis S.p.A Milano a 99-percentný spoločník spoločnosti I.C.A., s. r. o. Piero Bucalo v písomnom stanovisku uviedol, že v súčasnosti prebieha reštrukturalizácia skupiny Gruppo Industriale HIB zameraná na výrobné celky skupiny, závod I.C.A., s. r. o. a závod Gifrab Ltd v Bulharsku.

    “Závod I.C.A., s. r. o. na Slovensku by sa mal stať súčasťou logistického skladu, kde by sa centralizovala a triedila produkcia východnej Európy. Transformácia začne v januári 2020 a v marci 2020 predpokladáme zamestnať 50 ľudí na zaškolenie pre nový produkt,” uviedol Bucalo.

    Spoločnosť I.C.A, s. r. o. bude podľa jeho slov naďalej fungovať s tým, že robotníci budú prepustení a ostane tam časť pracovníkov v administratíve. Súčasné záväzky a mzdy budú podľa Bucala zamestnancom vyplatené.

    Primátorka Svidníka Marcela Ivančová tvrdí, že rokujú s investormi, ktorí by mohli do Svidníka prísť. “Podarilo sa nám presvedčiť nového investora, aby sa rozhodol pre Svidník a vytvoril tu svoju prevádzku. Prepúšťalo sa na viacerých miestach Slovenska, rozhodol sa pre Svidník. Sme v jednaní s ďalšími dvoma investormi, ktorí majú záujem o šičky. Firma Etilog by mala spúšťať výrobu na etapy, v prvej fáze od júna by mala firma zamestnať 40 ľudí, do konca leta ďalších zamestnancov, podľa našich informácií by mali fungovať v dvojzmennej prevádzke. Momentálne sa priestory, kde bude firma sídliť, rekonštruujú a pripravujú na spustenie výroby,” povedala Ivančová.

     

    - Reklama -