Salvini sa pokúsi zmeniť Európu. Úžasný úspech, komentoval výsledok svojej strany vo voľbách do EP

    0
    Taliansky minister vnútra a vicepremiér Matteo Salvini hovorí počas tlačovej konferencie v sídle strany Liga Severu 27. mája 2019 v Miláne. (Autor: TASR)

    Ministerstvo vnútra oznámilo, že Liga Severu získala 34,3 percenta hlasov, čo je jej najlepší výsledok v histórii a takmer dvojnásobné zlepšenie v porovnaní s vlaňajšími talianskymi parlamentnými voľbami, keď získala 17,4 percenta hlasov.

    Líder strany Salvini zastáva aj post ministra vnútra. Opozičná stredopravá Demokratická strana skončila druhá s 22,7 percentami.

    Protisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S), ktoré spolu s Ligou Severu tvorí taliansku koaličnú vládu, utrpelo podľa DPA potupnú porážku so ziskom 17,1 percenta hlasov a skončilo na treťom mieste.

    V parlamentných voľbách v roku 2018 získalo až 32 percent hlasov.

    Minimálnu hranicu štyroch percent, ktorá bola potrebná na zisk kresiel v EP, dosiahli v Taliansku ešte konzervatívna strana Forza Italia bývalého premiéra Silvia Berlusconiho (8,8 %) a ultrapravicová strana Bratia Talianska (FdI, 6,5 %).

    Salvini na tlačovej konferencii v Miláne označil výsledok Ligy Severu za “úžasný úspech”, keďže túto stranu ešte pred piatimi rokmi odpisovali.

    “Je to výsledok, ktorý nám dovoľuje pokúsiť sa zmeniť Európu,” povedal Salvini v televíznej stanici La7 a sľúbil, že na plnení predvolebných sľubov o obmedzení moci Európskej únie bude spolupracovať s populistami z Francúzska, Maďarska i ďalších krajín.

    Salvini povedal, že počíta s tým, že strany s podobným zmýšľaním z iných politických skupín v EP sa pridajú k jeho euroskeptickému hnutiu s cieľom vytvoriť silný 150-členný blok, uviedla agentúra AP.

    Vicepremiér podľa DPA odmietol dohady, že dobrý výsledok vo voľbách by Ligu Severu zvádzal k tomu, aby ukončila koaličnú spoluprácu s M5S.  “Čo sa mňa týka, tak na národnej úrovni sa nič nezmení,” povedal.

    Dodal však, že bude tvrdšie presadzovať svoj politický program, ktorý zahŕňa zásadné daňové škrty porušujúce rozpočtové pravidlá EÚ a výstavbu vysokorýchlostného železničného tunela do Francúzska, s ktorým nesúhlasí M5S.

    Víťazstvo Ligy Severu vo voľbách do Európskeho parlamentu dáva strane mandát na presadenie daňových škrtov a zmien v rozpočtových pravidlách Európskej únie. Povedal to v pondelok podpredseda talianskej vlády Matteo Salvini.

    “Prišiel čas, aby sme začali opätovne diskutovať o zastaraných pravidlách, ktoré poškodzujú Európu,” povedal Salvini na tlačovej konferencii v Miláne.

    Počas predvolebnej kampane sľuboval Talianom rozsiahle daňové škrty, ktoré však narážajú na fiškálne pravidlá Bruselu. V tomto smere Salvini nemieni ustúpiť.

    Ako povedal, nižšie dane sú “pre Talianov kľúčovou záležitosťou” a budú “základom budúcoročného rozpočtu”. Ten bude predložený na jeseň.

    Taliansko, ktoré má po Grécku druhý najvyšší verejný dlh v eurozóne, sa dostalo minulý rok s Európskou komisiou (EK) do sporu.

    Dôvodom boli plány vysokých rozpočtových výdavkov, s ktorými EK nesúhlasila pre riziko ďalšieho zvýšenia už aj tak mimoriadne vysokého dlhu. Ako však Salvini dodal, očakáva, že nová EK bude k Taliansku “priateľskejšia”.

    Volebná účasť v Taliansku, kde je registrovaných 51 miliónov oprávnených voličov, dosiahla podľa doterajších výsledkov zverejnených Európskym parlamentom 54,50 percenta.

    Podrobné výsledky volieb do Európskeho parlamentu nájdete TU.

    - Reklama -