Prekvapil Beblavého a Trubana? Kiska takto reagoval na výzvu PS a Spolu

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Prezident tak reagoval na pondelňajšiu výzvu mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) a Spolu-OD, aby s nimi spolupracoval pred parlamentnými voľbami. Kiska, ktorý zakladá vlastnú politickú stranu, však tvrdí, že spojiť by sa nemali len tri politické subjekty.

    Všetci tí, ktorí sú presvedčení o potrebe zmeniť vládu a prevziať moc, sa podľa Kisku musia spojiť.

    “Nielen PS, Spolu a Kiska, ale potrebujeme sa spájať s OĽaNO, SaS i KDH. Všetky tieto demokratické strany sa musia spájať, a to nielen deklaratívne,” tvrdí.

    Lídri strán uvažujúci o spoločnej koalícii by si podľa Kisku nemali posielať “malé jedovaté šípy”, ale musia začať spolupracovať.

    Forma spolupráce je témou na ďalšiu diskusiu

    “Musíme zabojovať o hlas každého voliča. To spájanie je o demokratických stranách Slovenska, ktoré chcú zmeniť krajinu v prospech ľudí, a mal by si to uvedomiť každý jeden líder strany,” podotkol Kiska.

    Akou formou majú strany medzi sebou spolupracovať, je podľa jeho slov téma na ďalšiu diskusiu.

    Predseda PS Michal Truban a líder Spolu-OD Miroslav Beblavý v pondelok vyzvali Kisku, aby s nimi spolupracoval pred parlamentnými voľbami.

    “Chceme sa s Kiskom spojiť do predvolebnej spolupráce. Myslím, že s osudom Slovenska netreba hazardovať,” povedal Beblavý. Ani pred budúcoročnými voľbami do Národnej rady SR podľa jeho slov netreba riskovať, aby sa proeurópske a prodemokratické hlasy “rozbili”. “Pridaj sa k nám a spolupracuj s nami, si vítaný,” odkázali Kiskovi zástupcovia mimoparlamentného hnutia a strany.

    Prezidenta mrzí nárast extrémizmu i nízka volebná účasť

    Dosluhujúceho prezidenta SR Andreja Kisku mrzí na výsledku eurovolieb nárast extrémizmu i to, že z pohľadu volebnej účasti v eurovoľbách zostalo Slovensko opäť na chvoste Európskej únie.

    “Mali by sme sa aj do budúcich eurovolieb zamýšľať nad tým, čo je príčinou toho, že napriek tomu, že sme v drvivej väčšine presvedčení Európania, nejdeme vyjadriť svoj názor, kto by nás mal v europarlamente reprezentovať,” vyjadril sa k volebnej účasti Kiska.

    Koalícii Progresívne Slovensko a Spolu-OD zablahoželal k víťazstvu v eurovoľbách na Slovensku. Prezidenta teší, že do politiky vstupujú noví ľudia.

    “Odkedy som nastúpil do funkcie prezidenta, vyzýval som, že potrebujeme mať v politike nových schopných a čestných ľudí, a to sa deje. Je to potešujúce,” skonštatoval.

    - Reklama -