Predseda Dolnej snemovne Bercow napriek očakávaniam zotrvá vo funkcií

    0
    Na snímke predseda Dolnej snemovne John Bercow počas prejavu v dolnej snemovni britského parlamentu v Londýne (Autor: TASR)

    Podľa denníka Bercowovo rozhodnutie zrejme rozhnevá konzervatívnych zástancov brexitu, ktorí obviňujú šéfa Dolnej snemovne zo zaujatosti v prospech zotrvania Británie v EÚ. Stúpenci tvrdého brexitu sa obávajú, že sa Bercow bude z titulu svojej funkcie blokovať snahy o brexit bez dohody.

    “Teraz je čas, keď sa dejú závažné udalosti a keď musia byť vyriešené vážne otázky a za týchto okolností sa mi nezdá byť rozumné, aby som uvoľňoval svoje kreslo,” povedal Bercow pre The Guardian. 

    Zároveň varoval pred snahami o obídenie britského parlamentu v procese rozhodovania o brexite. “Predstava, že sa parlament vynechá z centra debaty o brexite, je nepredstaviteľná. Jednoducho nepredstaviteľná,” zdôraznil. 

    Nástupca odchádzajúcej premiérky Theresy Mayovej, nech už to bude ktokoľvek, nebude podľa Bercowa schopný presadiť brexit bez dohody, ak s tým nebude súhlasiť britský parlament. Možnosť odchodu z EÚ bez dohody otvorene podporujú viacerí z uchádzačov o Mayovej kreslo – vrátane exministrov Borisa Johnsona a Dominica Raaba. 

    John Bercow je predsedom Dolnej snemovne od júna 2009. Po nástupe do tejto funkcie sa v súlade so zvyklosťami vzdal členstva v Konzervatívnej strane.

    Svojim priateľom pred časom povedal, že plánuje odísť z predsedníckeho postu počas nadchádzajúceho leta, a to možno už v júli tohto roku. Podľa agentúry Reuters však toto svoje rozhodnutie zrejme prehodnotil v záujme toho, aby mohol viesť parlament v čase krízy okolo opakovane odkladaného brexitu.

     

    - Reklama -