Poľsko už vo veci nákupu moderných stíhačiek oslovilo partnerov v USA

    0
    Stíhačka F-35 (Autor: TASR)

    Podľa neho rozhodnutie posilniť prítomnosť jednotiek USA v Poľsku existuje. “Teraz s Pentagónom rokujeme o tom, kedy a v akom objeme sa uskutoční,” vysvetlil minister s tým, že tieto rokovania sa blížia k záveru.

    V júni počas návštevy prezidenta Andrzeja Dudu v USA bude ukončená prinajmenšom prvá etapa tohto procesu spojeného s posilnením americkej vojenskej prítomnosti v Poľsku. 

    Oba štáty o tejto záležitosti rokujú od jesene minulého roku, keď sa v čase návštevy prezidenta Dudu vo Washingtone prvýkrát hovorilo o iniciatíve vybudovať v Poľsku americkú vojenskú základňu, prezývanú “Fort Trump”.

    V posledných týždňoch sa v poľských médiách objavila informácia, že sa nerokuje o vojenskej základni v jej klasickom chápaní, ale skôr o posilnení prítomnosti amerických jednotiek už pôsobiacich v Poľsku vyslaním ďalších posíl, zvýšení počtu spoločných vojenských cvičení a vytvorení vojenských skladov na území Poľska. 

    Oficiálne informácie o spôsobe posilnenia vojenskej podpory USA pre Poľsko zatiaľ nie sú k dispozícii. Varšava — podľa niektorých zdrojov — očakáva, že ich zverejní prezident USA Donald Trump počas návštevy Poľska, ktorá sa údajne má uskutočniť 1. septembra pri príležitosti 80. výročia začiatku druhej svetovej vojny. Americká administratíva však zatiaľ takúto Trumpovu návštevu neavizovala.

    Minister Blaszczak ešte v utorok uviedol, že rokovania o nákupe stíhačiek F-35 Poľskom môžu trvať niekoľko rokov. Dodal však, že “sme na dobrej ceste, aby sme toto obdobie čo najviac skrátili.”

    V stredu Blasczak uviedol, že nové stíhačky bude Poľsko kupovať na základe dohody s vládou Spojených štátov. Spresnil, že “bude stanovená maximálna cena a potom budeme rokovať”. Poľsko má podľa ministerstva obrany záujem o nákup 32 viacúčelových stíhacích lietadiel piatej generácie F-35A. Varšava už oslovila amerických partnerov s ponukou, ktorej súčasťou má byť aj zabezpečenie logistiky a výcviku.

    Poľská armáda má momentálne k dispozícii 27 stíhačiek MiG-29, ktoré chce postupne vyraďovať. Má ešte aj 48 lietadiel F-16 a 18 stíhacích bombardérov Su-22. Na margo toho Blaszczak povedal, že “je najvyšší čas nahradiť postsovietske stroje za najmodernejšie stíhačky.”

     

    - Reklama -