Tisíce migrantov v Bosne prespávajú v parkoch. Situácia je katastrofálna

    0
    Na archívnej snímke z 12. mája 2018 migranti jedia obed v opustenej budove bývalého hotela v meste Bihač na západe Bosny. (Autor: TASR)

    Podľa údajov bosnianskych bezpečnostných agentúr prišlo vlani zo Srbska a Čiernej Hory do Bosny a Hercegoviny približne 25.000 migrantov pochádzajúcich z Ázie a severnej Afriky a od začiatku tohto roka približne 6000 ľudí.

    Iba 3500 osôb bolo ubytovaných v tranzitných centrách, pričom tisíce zostali prespávať vonku.

    “Ľudia prespávajú v parkoch, na parkoviskách, chodníkoch a v nebezpečných budovách,” povedala koordinátorka IFRC Indira Kulenovičová. “Situácia je katastrofálna,” dodala.

    Uviedla, že pred niekoľkými týždňami zhoreli zaživa traja migranti ukrytí v opustenej budove pri požiari, ktorý spôsobila horiaca sviečka.

    Ďalší migrant zase spadol z vrchného poschodia budovy, kde sa ukrýval, a ďalší sa minulý týždeň zo zúfalstva podpálil.

    Pre migrantov nebezpečenstvo predstavujú tiež neobjavené pozemné míny, pozostatok z vojny v Bosne v 90. rokoch.

    Tranzitné strediská sú preťažené

    Dobrovoľníci Červeného kríža denne pomáhajú s prípravou jedla pre 3000 ľudí v piatich utečeneckých strediskách v krajine.

    Mobilné tímy tiež poskytujú premiestňujúcim sa ľuďom potraviny, vodu, oblečenie, prikrývky, psychologickú podporu a prvú pomoc.

    Väčšina migrantov sa nachádza v mestách Bihač a Velika Kladuša na západe Bosny a Hercegoviny. Tamojšie úrady uviedli, že tranzitné strediská sú preťažené.

    Situácia sa dostala do kritického bodu

    Etnicky rozdelená Bosna ani sedem mesiacov po parlamentných voľbách nevytvorila vládu. Činnosť v oblasti starostlivosti vykonávajú štátne inštitúcie zodpovedné za migráciu a azylové otázky.

    “Naše tímy robia, čo môžu, sú však na pokraji svojich síl a situácia sa dostala do kritického bodu. Ide o humanitárnu krízu,” povedal generálny tajomník bosnianskeho Červeného kríža Rajko Lazič.

    - Reklama -