Sulík: Rusi môžu na Slovensku stratiť aj posledných, ktorí odmietajú vidieť v Rusku hrozbu

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    Účastníci okrúhleho stola, ktorý v ruskej Štátnej dume v závere tohto týždňa oganizovala frakcia komunistov schválili vyhlásenie, ktorým apelujú na poslancov Štátnej dumy, aby podporili návrh zákona o udelení štatútu veterána aj príslušníkom ozbrojených síl Sovietskeho zväzu vyslaných v auguste roku 1968 do Československa v rámci vojsk Varšavskej zmluvy.

    Po reakcii premiéra Petra Pellegriniho, ktorý vyhlásil, že vojenská invázia a následná 20-ročná okupácia bývalého Československa bola hrubým porušením medzinárodného práva a stanoviska Lajčákovho rezortu, ktorý uviedol, že legitimizovanie invázie vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968 je neprijateľné, sa k iniciatíve ruských komunistov vyjadrila aj opozčná SaS.

    Tá tvrdí, že by bola legitimizácia augusta 1968 “aktom nepriateľstva voči Slovensku”. “Takýto krok len rozjatrí staré jazvy a podporí názor, že Rusko je hrozbou pre demokracie. Týmto štýlom zároveň stratia aj posledných, ktorí odmietajú vidieť v Rusku túto hrozbu,” povedal predseda SaS Richard Sulík.

    “Očakávame, že v prípade schválenia takejto provokácie slovenská diplomacia adekvátne zareaguje,” doplnil.


          

    - Reklama -