Žiga: Pri troche snahy mohol Kiska Pellegriniho zastúpiť. Stačí si porovnať ich pracovné kalendáre…

    0
    Peter Žiga (Autor: TASR)

    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák podľa vlastných slov s pomerne veľkým nepochopením číta komentáre o účasti alebo neúčasti Slovenska na tohtoročných oslavách v Normandii. “Tie komentáre mi prídu ako veľmi účelové a umelé a preto sú nedôveryhodné. Slovensko na oslavách v Normandii je a robiť drámu z toho, že nie je tam predseda vlády, ale je tam podpredseda vlády (Richard Raši – pozn. TASR), kričí mi z toho snaha spochybniť.

    Dánsko je prítomné na úrovni veľvyslanca a nemyslím si, že páchajú harakiri,” konštatoval Lajčák. 

    Podľa neho je nevyhnutné a povinnosťou predsedu vlády byť v Ruskej federácii, keď dostaneme pozvanie. “Rusko je krajinou, od ktorej závisíme energeticky. Kontakt na tranzit plynu cez Ukrajinu o plyne končí koncom roka a my potrebujeme mať istotu, že budeme zásobovaní,” dodal. 

    Podľa Lajčáka je Slovensko jasne hodnotovo ukotvené, čo nikto nespochybňuje. “Slovenská vlajka tam je, je tam Raši. Nikto z toho z partnerov nerobí tému. Takto pred piatimi rokmi sa týchto osláv zúčastnil odchádzajúci prezident Gašparovič.

    Stojím si za slovami, že je to účelové spochybňovanie. Táto cesta je dôležitá pre ekonomiku. Máte tu objektívne ekonomické záujmy a predseda vlády má povinnosť, aby to riešil,” uzavrel. 

    Richard Raši bude zastupovať SR na hlavných oslavách 75. výročia v Normandii v anglickom Portsmouthe. Historickú udalosť si pripomenú zástupcovia krajín, ktoré boli súčasťou operácie Overlord. Medzi nimi sú napríklad Česko, Austrália, Holandsko, Nový Zéland, USA či Nemecko.

    Na podujatí sa zúčastní aj americký prezident Donald Trump, francúzsky prezident Emmanuel Macron, ale aj britská premiérka Theresa Mayová a kráľovná Alžbeta II. 

    Vylodenie v Normandii sa odohralo 6. júna 1944 — v deň, ktorý sa do dejín druhej svetovej vojny zapísal ako Deň D. Počas tejto operácie sa na normandských plážach vylodilo približne 135.000 spojeneckých vojakov, aby v okupovanom Francúzsku bojovali proti nemeckým jednotkám. Počas operácie zahynulo asi 10.000 spojeneckých vojakov.

    Operácia s kódovým názvom Overlord po štyroch rokoch otvorila západný front. Bola to jedna z najväčších vojenských operácií druhej svetovej vojny. Zúčastnili sa nej jednotky Austrálie, Belgicka, Británie, Československa, Francúzska, Grécka, Holandska, Kanady, Nového Zélandu, Nórska, Poľska a USA.

     

    - Reklama -