Za Mečiarove amnestie zodpovedá súdny a vyšetrovací mechanizmus, tvrdí Budaj

    0
    Ján Budaj (Autor: TASR)

    “Bolo našou povinnosťou sňať aspoň z parlamentu vinu, že brzdí vyšetrovanie. Teraz je už úplne jasné, že za ten proces zodpovedá súdny mechanizmus a vyšetrovací mechanizmus,” skonštatoval Budaj. Poukázal na prieťahy v konaniach, ale aj na to, že v niektorých krajinách musia sudcovia jasne hovoriť o tom, čo robia a ako. Aj preto sa chce pýtať na konkrétne mená sudcov.

    “Uplynuli dva roky. Neprinieslo to spravodlivosť. Dosiahli sme zrušenie amnestií. Ale nech sa nikto neteší, že by sa stúpenci zrušenia amnestií uspokojili s takýmto placebom. Žiadame dokončiť vyšetrovanie,” zdôraznil Budaj.

    Amnestie podľa jeho slov ostávajú najvykričanejším prípadom spolu s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Spomenul aj ďalšie prípady spojené s politickou mocou, ako je kauza Gorila a podobne.

    ÚS pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej na neverejnom zasadnutí pléna 31. mája 2017 potvrdil ústavnosť aprílového rozhodnutia NR SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi.

     

    - Reklama -