Kde je najčistejšia voda na kúpanie Európe? Výbornú známku dostali štyri krajiny

    0
    Turistka kráča do mora na pláži Landa v známom turistickom stredisku Aja Napa na juhovýchode Cypru (ilustračná snímka) (Autor: TASR)

    Tieto štyri krajiny dostali “výbornú” známku za najmenej 95 percent ich vody na kúpanie, uviedla Európska komisia a EEA. Na Cypre zaznamenali najvyššiu kvalitu vody až na 99,1 percentách všetkých tamojších miest určených kúpanie.

    Kvalitu vody testovali v roku 2018 na vyše 22.000 plážach, riekach a jazerách v celej Európe, teda v 28 členských krajinách EÚ, ale aj v nečlenských štátoch ako Švajčiarsko a Albánsko.

    V 28 skúmaných členských krajinách EÚ dosiahlo “výbornú” známku 85 percent miest na kúpanie – je to mierny nárast v porovnaní s rokom 2017, uviedla tlačová agentúra DPA.

    Faktorom, ktorý sa o to pričinil, je vylepšenie čistenia odpadových vôd za posledné štyri desaťročia, oznámil šéf EEA Hans Bruyninckx.

    Ďalšie výzvy však zostávajú a je ich celá škála, od “odstránenia znečistenia plastami až po ochranu morského života”, dodal Belgičan Bruyninckx.

    Testy z 30 krajín ukázali, že približne 1,3 percenta vody na kúpanie – celkovo 301 lokalít – dosahuje hodnotenie “zlá kvalita vody”, čo predstavuje riziko takých ochorení, ako je napríklad hnačka. To je mierny pokles oproti roku 2017.

    Znečistenie odpadovou vodou, splaškami či výlučkami hospodárskych zvierat boli v roku 2018 hlavnými zdrojmi zlej kvality vody. Záplavy či husté lejaky môžu priniesť ďalšie znečistenie, ak ich odnesie do riek, jazier a morí, uvádza sa v správe.

    Krajinami s najväčším počtom lokalít s vodou na kúpanie, ktorá vlani nespĺňala normy EÚ, boli Taliansko (89), Francúzsko (54) a Španielsko (50).

    - Reklama -